Çin Sincan Mahkemesi’nin aldığı bir karar doğrultusunda el koyduğu Doğu Türkistanlıların gayrimenkul ve mobilya gibi mallarını satışa çıkardı.

Sincan mahkemesi şimdiye kadar Çin’in önde gelen e-ticaret siteleri Alibaba ve Taobao’dan toplam değerleri 84,8 milyon dolar olan 21 mülk de dahil olmak üzere bir çok malı açık artırmayla sattığı ortaya çıktı.

Mahkeme sattığı malları ‘’Çin’in egemenliğine düşmanlık ve ajanlık faaliyetleri’’ kapsamında el koyduğunu ve bu malların devletin hazinesine geçtiğini açıkladı.

ABD’de faaliyet gösteren Uygur İnsan Hakları Hareketi kuruluşu, geçen hafta konuyla ilgili bir rapor yayınladı.

Wall Street Journal, mahkeme belgeleri, şirket kayıtları ve ilgili soruşturmalar aracılığıyla raporda sunulan kanıtları doğruladı.

Rapora göre Çin, Doğu Türkistan'da bastırma politikası yürüterek Uygurları ve diğer milletleri geniş çapta tutuklayıp ceza kampları ve hapishanelere kapattığı ve Bu süreçte Çinli yetkililerin, toplama kamplarında hapsedilen Uygur tüccarları yağlamayarak el koydukları 85 milyon dolar değerindeki mal varlıklarını İnternet ortamında açık artırma yoluyla sattığı bildirildi.

Çin 2019'dan bu yana kendisi ile işbirliği yapmayan, Doğu Türkistan'lı girişimci, müteahhit, tüccar ve iş adamının mallarına "dini aşırılık" veya "yasadışı faaliyetlere katılmak" suçlamasıyla el koyuyor.