Doğu Türkistanlılar, Çin yönetiminin Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etti. Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu’na çıkan Hamam Yokuşu Sokak’ta yapılan protestoda, İstanbul’daki Doğu Türkistanlı kadınlar, gençler ve çocuklardan oluşan grup aylardır devam eden hak arayışı ve Doğu Türkistan eylemine devam etti.

Doğu Türkistan Alimler Birliği üyeleri ve İstanbul’da yaşayan Uygur Türkleri, Çin yönetiminin Müslümanlara yönelik uygulamalarını protesto etti. Sarıyer’deki Çin’in İstanbul Başkonsolosluğu’na çıkan Hamam Yokuşu Sokak’ın girişinde, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu Uygur Türkleri, ellerindeki bayrak ve dövizlerle Çin yönetimine “İslam’ın Çinlileştirilmesi” protestosu gerçekleştirdi.

Önceki hafta, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, başkent Pekin’de Din İşleri Çalışma Konferansı’nda, ”Dinin Çinleştirilmesi doğrultusunda geniş dindar kitleleri parti ve hükümet etrafında birleştirmede ısrar etmeli, etkin ve sağlıklı dini ilişkiler kurmalıyız.” ifadelerini kullanmıştı. Doğu Türkistan’da soykırım, baskı ve asimilasyon suçlarını işleyen Pekin yönetiminin, bu adımı dünya kamuoyundan tepki çekmişti.