Zevahire, omurilik hastalarının yeniden hareket etmesine yardımcı olan bir cihaz tasarlama fikrinin, askerlik sürecinde aldığı kurs, deneyim ve elde ettiği birikim sayesinde ortaya çıktığını belirtirken, kendi imkanlarıyla tasarlayıp ürettiği cihaz hakkında bilgi verdi.

Ürdün’ün Zerka kentinin Birin bölgesinde yaşayan Zevahire, ordudan emekli olduğunu belirterek, sağlam bir iradeyle başarılamayacak hiçbir şey olmadığını ifade etti.

ASKERLİKTE ALDIĞI KURS VE TECRÜBELERİ İLHAM KAYNAĞI OLDU

Zevahire, rehabilitasyon, ortopedi ve travmatoloji alanlarında çeşitli kurslara katılarak eğitimler aldığını belirtti.

Omurilik hastalarının yeniden hareket etmesine yardımcı olan bir cihaz tasarlama fikrinin, askerlik sürecinde aldığı kurs, deneyim ve elde ettiği birikim sayesinde ortaya çıktığını ifade eden Zevahire, "İhtiyaç, bütün icatların anasıdır" sözünden hareketle bu yola koyulduğunu bildirdi.

FELÇ GEÇİREN KUZENİ SEBEBİYLE KENDİ CİHAZLARINI ÜRETMEYE KARAR VERDİ

Zevahire, çok sevdiği bir akrabasının düşme sonucu tamamen felç olduğunu ve maddi yetersizlikten dolayı gerekli cihazı alamadığını aktararak, serüvenine bu şekilde başladığını belirtti.

Kuzenlerinden birinin yüksek bir yerden düşerek felç kaldığını aktaran emekli asker, düşme sonucu felç olan kuzenin ayaklarına iğne batırınca karıncalanma hissettiğini anladığını ve bu hissin kendisinde iyileşmesi için bir umut oluşturduğunu ifade etti.

Kuzeni için hareket etmesine yardımcı olacak bir cihaz aramaya çalıştığını belirten Zevahire, buldukları cihazların fiyatlarının çok yüksek olduğunu ve maddi yetersizlikten dolayı alamadıklarını ve bu sayede kendi cihazlarını üretmeye karar verdiğini bildirdi.

BOZUK BİR KOŞU BANDI KULLANDI

Zevahire, kullandığı ekipman ve cihazın tasarımı hakkında, bozuk bir koşu bandının zemin kısmını kullandığını, gövde kısmını demir borular ve hastanın vücudunu hareket ettirmesine yardımcı olacak küçük hidrolik krikolardan tasarladığını anlattı.

CİHAZI KULLANAN KİŞİLERDE İYİLEŞME GÖRÜLDÜ

Cihazı görenlerin ilk etapta ilkel ve basit oluşundan ötürü hiçbir sonuç alınamayacağı önyargısını taşıdığını belirten Zevahire, "Cihaz 400 kilograma kadar ağırlık taşıyor. Hastanın ayak ve ellerini çalıştırmasında, pelvis bölgesini güçlendirmesinde yardımcı oluyor. Ayrıca hastanın esneme egzersizleri yapması ve ayakta durabilmesine yardımcı oluyor." ifadelerini kullandı.

Zevahire, cihazı bir süredir kullanan kuzeni ve 4 kişinin durumlarında iyileşme görüldüğünü söyledi.

Zevahire, cihazından şöhret veya maddi kazanç elde etme isteği duymadığını, özel ihtiyaçları olan kişilere yardımcı olmak istediğini vurgulayarak, bunun için de ilgili kurumlardan projesine destek beklediğini ifade etti.