İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran ile Washington arasındaki nükleer görüşmelerde arabuluculuk yapan Avrupa Birliğinin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Ürdün'de bir araya geldi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Abdullahiyan ile Borrell, Ürdün'ün ev sahipliğinde ikincisi düzenlenen "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı" öncesinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve nükleer müzakerelerin koordinatörü Enrique Mora'nın hazır bulunduğu belirtildi.

Haberde, görüşmeye ilişkin detaylı bilgi paylaşılmadı.

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, dün yaptığı bir konuşmada, Ürdün'de düzenlenecek "Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı" sırasında Borrell ve Mora ile bir araya geleceklerini açıklamıştı. Abdullahiyan, Ürdün'deki konferansın, nükleer müzakereler için "iyi bir fırsat" olacağını söylemişti.

İran ile nükleer müzakereler

İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya (5+1) arasında 2015'te yaptırımların kaldırılması karşılığında Tahran'ın nükleer faaliyetlerinin düzenlendiği ve denetim altına alındığı bir anlaşma imzalanmıştı.

Washington, eski Başkan Donald Trump döneminde, 2018'de anlaşmadan tek taraflı çekilerek İran'a yeniden yaptırım uygulamaya başlayınca Tahran da anlaşmadaki taahhütlerini kademeli olarak durdurmuş ve yeniden yüksek düzeyde uranyum zenginleştirme dahil bir dizi adım atmıştı.

İran ile nükleer anlaşmanın yeniden canlandırılması ve ABD'nin anlaşmaya yeniden katılmasının ele alındığı Nisan 2021'de Viyana'da başlayan nükleer görüşmeler, Washington ve Tahran arasındaki uzlaşmazlık nedeniyle eylül başlarında askıya alınmıştı. ABD'nin İran Özel Temsilcisi Robert Malley, 17 Ekim'de CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, görüşmelerin "Tahran'ın talepleri nedeniyle çıkmaza girdiğini ve konunun şu anda gündemde bile olmadığını" ifade etmişti. Malley, 14 Kasım'da Paris'te basına yaptığı açıklamada da İran'da genç bir kadının polis nezaretinde hayatını kaybetmesi sonrasında başlayan gösterilere işaret ederek, "Odak noktamız ilerlemeyen bir anlaşma değil, İran'da olup bitenler." demişti.

Buna karşılık İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, 16 Kasım'daki bir konuşmasında, ABD'li yetkililerin aksi yöndeki açıklamalarına rağmen nükleer anlaşma konusunda Tahran ile Washington arasında mesaj alışverişinin devam ettiğini söylemişti.