24.ae sitesinin iddiasına göre Ürdün yönetimi, Esed rejimiyle yaklaşık 3 yıldır muğlak olan ticari ilişkilerini “Cabir-Nasib Sınır Kapısı” aracılığıyla yeniden hayata geçirmek istiyor.

Sitenin kaynaklarına dayandırdığı haberinde, “Ürdün rejimi, İki ülkenin gelecekteki ilişkilerini şekillendirmek için Sanayi ve Ticaret Bakanı Tarık El-Hammuri öncülüğünde olmak üzere üst düzey bir heyeti, Şam'a göndermek istiyor” ifadelerine yer verildi.

Kaynaklar, heyetin iki ülkenin gelecekteki ekonomik ilişkisini şekillendirmek için bir "yol haritası" üzerinde çalışacağını belirterek, Ürdünlü işletme sahiplerinin de, çıkarlarının önceliklerini ön plana çıkaran güçlü ticari ve yatırım ortaklıkları kurmak istediğini aktarıyor.

Arap ülkelerinin Suriye krizinde Esed rejimiyle ilgili ortak bir tutum takınmadıkları, birbirinden bağımsız 5 ayrı politika izledikleri gözleniyor.

Suriye'de Esed rejimine karşı halk hareketlerini başından beri destekleyen ve bu konuda ödün vermeyen tek ülkenin Katar olduğu ortada.

Bu konudaki net tutumunu devam ettiren Katar'ın karşı kutbunda ise son dönemde Esed'i tekrar kazanma çabaları dikkati çeken ülkeler var.

İlerleyen süreçte Şam-Bağdat hattında ilişkilerin güçleneceğine işaret eden Ortadoğu uzmanları, Şam-Hartum ilişkilerinin geleceğini bölgesel politikalardaki iniş-çıkışların belirleyeceğinin altını çiziyor.

Gözlemcilerin büyük bölümü bazı Arap ülkelerinin Esed rejimini tekrar kazanma girişimlerinin bölgedeki kırılgan dengeler ve çatışan çıkarlar nedeniyle hayal kırıklığıyla sonuçlanacağını öngörüyor.