İran'da 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler, ülkenin birçok üniversitesinde devam etti.

Başkent Tahran’da bulunan Allame Tebatebayi, Zehra ve Şehid Beheşti üniversitesi öğrencileri; eylemler nedeniyle gerçekleşen gözaltılar, okula giriş yasağı ve disiplin kuruluna çağrılmayı protesto için oturma eylemi yaptı. Öğrenciler sık sık yönetim karşıtı sloganlar attı.

Sosyal medyada yayımlanan görüntülerde, Emir Kebir Üniversitesi öğrencilerinin de gözaltıları, fakültelere giriş yasağını ve çok sayıda öğrencinin uzaklaştırılmasını protesto için üniversitenin yönetim binası önüne yürüdüğü görüldü.

Güvenlik güçleri bariyer çekerek öğrencilerin yönetim binasına ulaşmasını engellemeye çalışırken, protestocular ise engelleri aşarak protestolarını devam ettirdi.

Tahran Azad, Şehid Medeni, Şerif Teknoloji, İsfahan Teknoloji, Yezd gibi üniversitelerde de öğrenciler çeşitli eylemlerle yönetime tepkisini dile getirdi.

Öte yandan Cennet Abad semtinde de bazı göstericiler caddeye çıkarak, yönetim karşıtı sloganlar attı. Hafız Caddesi'nde ise yaya üst geçidinde bulunan reklam panosu ateşe verildi.

GÖSTERİLER

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında başlayan gösteriler, ülkenin birçok kentine yayılmıştı.

Gösterilerdeki can kaybına ilişkin resmi makamlardan net bir bilgi paylaşılmazken, Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR), Emini'nin ölümü sonrasında başlayan gösterilerde emniyet güçlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısının 253'e yükseldiğini açıkladı.