Ukrayna’da geçtiğimiz yıl savaşın patlak vermesinden bu yana, ülke genelinde çok sayıda mayın ve bubi tuzağı yerleştirildi.

Bu durum, siviller için savaş bittikten sonra da uzun süre devam edecek olan ölümcül bir tehdit oluşturuyor.

Sky News’te yer alan analize göre, Ukraynalı askerler, Rus güçlerinin çekildiği bölgelerden patlamaya hazır anti-tank patlayıcılarının yanı sıra mayınlar ve bubi tuzakları buluyor.

Bu nedenle Rusya’dan yeni kurtarılan bölgeler, son Rus kuvvetlerinin çekilmesinden çok sonra bile tehlikeli olmaya devam edebilir.

Bir tahmine göre, ülkenin yüzde 40’ından fazlasına mayın yerleştirildiği için Ukrayna’nın şu anda dünyanın en fazla sayıda mayının yerleştirildiği ülkesi olduğuna inanılıyor.

Maden Danışma Grubu’ndan (MAG) Kateryna Templeton, Sky News’e yaptığı açıklamada şunları söyledi;

“Ülkedeki mayın kirliliği çok büyük. Suriye veya Afganistan ile kıyaslanamaz bile diyebilirim. Gerçekten çok büyük.”

Uluslararası hukuk, özellikle insanları hedef almak için tasarlanmış olanlar olmak üzere çeşitli mayınların kullanımını yasaklıyor ve kısıtlıyor.

Rus kuvvetleri, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından Ukrayna’nın doğusundaki Harkov bölgesinde yasaklanmış anti-personel mayınları kullanmakla suçlanıyor.

Ukrayna’da, bazıları daha önce hiç çatışmada görülmemiş olanlar da dahil olmak üzere geniş bir mayın yelpazesi yerleştirildi.

Templeton gazeteye yaptığı açıklamaya şu ifadelerle devam etti:

“Tanksavar mayınları, anti-personel mayınları, bubi tuzakları göreceksiniz, çok sayıda patlamamış mühimmat göreceksiniz, misket bombası göreceksiniz. Aklınıza gelebilecek her şeyi Ukrayna’da göreceksiniz.”

HRW’ye göre, Ukrayna’daki kara mayınlarının bir kısmının tarihi Şubat 2022’ye kadar uzanıyor.

Donetsk ve Luhansk’taki Rus destekli güçler, bir kısmını 2014 ve 2015’te kullandı ve sonraki yıllarda da aralıklı olarak bunları kullanmaya devam etti.

MAG verilerine göre, 2014 ile 2020 arasındaki altı yılda Ukrayna’da mayın kaynaklı bin 190 can kaybı meydana geldi.

24 Şubat 2022 ile 10 Ocak 2023 arasında, mayın kaynaklı en az 611 ölüm meydana geldi.

Böyle bir patlamalardan birinin ardından, uzuvlarını kaybetmiş iki Ukraynalı askere İngiltere’de yapılan modern biyonik silahlar takıldı.

Mayınlar, doğrudan yaralanma ve ölüme neden olmasının yanı sıra, tarım arazilerini de olumsuz etkileyerek yıllarca kullanılmaz hale getirebilir.

Pek çok rapora göre, Ukrayna’daki tarımsal üretim, tarlalar ve kırsal yollarda mayın kullanımından ciddi şekilde etkilenmiş durumda.

Uzmanlara göre, tarım arazilerinin bu mayınlardan temizlenmesi birkaç yıl sürecek.

MAG, mayınlı alanların neden olduğu ve yıllarca sürebilecek felaket risklerinden kaçınmak için Ukrayna’ya uzmanlarından oluşan bir heyet gönderdiğini belirtti.

Ukraynalılar, MAG uzmanları tarafından mayınlı bölgelerin nasıl temizleneceği konusunda eğitilecek.