Ukrayna'nın doğusunda bulunan Donbas'ın Kramatorsk şehri 2014 yılında işgalciler tarafından ele geçirildi, Ukrayna ordusu kısa bir süre sonra yönetimi tekrar ele aldı.

İşgalciler tarafından Yasinuvata şehrinde bulunan evinden zorla çıkartılan Muravlova Oksana, savaş öncesi üniversitede Ukrayna Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptığını, şu anda ise çoğunluğu kendisi gibi evlerinden zorla çıkartılan kişiler tarafından kurulan "Razom Do Peremogi" (Hep Birlikte Zafere) derneğinde Ukrayna ordusu için çalıştıklarını anlattı.

Derneğin 8 Ağustos 2014 tarihinden beri Ukrayna ordusu için askeri kamuflaj ağı, yastık ve çorap dikip cepheye gönderdiğini söyleyen 70 yaşındaki Muravlova Oksana, dernekte 7 farklı mezhepten onlarca insanın "Ülkemizin geleceği için çalışıyoruz" felsefesiyle birikte hareket ettiklerini ifade etti.

ORDUMUZUN TATİLİ YOK, BİZ DE TATİL YAPMIYORUZ

Derneğin işleyişi hakkında bilgi veren emekli Tasarım Mühendisi Nadejda Kalinçinkova, "2018'in ortasına kadar her gün tatil yapmaksızın çalıştık, şimdi ise sadece bir gün tatil yapıyoruz. Neden? Çünkü askerlerimizin tatili yok, bu yüzden biz de tatil yapmıyoruz, elimizden ne gelirse yapıyoruz" açıklamasında bulundu.

Yaklaşık 30 kişilik bir ekipten oluşan dernekte sadece emeklilerin değil, hafta sonları gençlerinde gönüllü çalıştığını belirten Kalinçinkova, finansman kaynaklarını "Fabrikaların artan tekstil parçalarını getiriyorlar, hangi renkler olduğunu söylüyoruz ve getiriyorlar. Doğa renkleri ve kış için beyaz kullanıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 67 bin metrekare ağ ördük" ifadesiyle açıkladı.

Slav halkının çok misafirperver olduğunu belirten Kalinçinkova, Rusya'yı "İlk günden beri her gün savaşı yaşıyoruz. Tüm işimiz askerler için ağ yapmak. Ülkemizi saldıranlara karşı koruyanlar için çalışıyoruz. Rusya ülkemize saldırdı. Slav halkı misafirliğe giderken pasta götürür ama onlar bize silahla geldi" cümleleriyle eleştirdi.

Diplomat ve siyasetçilerin yaşanan sorunu çözmek için çaba sarf ettiğini belirten Nadejda Kalinçinkova, gerekirse Ukrayna ordusunun işgalci güçleri yenebileceğine inandığını ifade etti.

Nadejda Kalinçinkova iki ülke arasındaki gerilimin diplomatik yollarla çözülmesini istediklerini belirtirken, zafere her zaman diplomatik yollarla ulaşılmadığını bildiklerini de sözlerine ekledi.