İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın doğusunda yer alan Donbas’ın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.

Çatışmanın Kiyev, Odesa, Donetsk, Luhansk ve Harkov gibi pek çok kentte sivil yerleşim alanlarına taşınması üzerine, başta kadın ve çocuklar olmak üzere çok sayıda Ukraynalı ülkeyi terk etti.

BİR HAFTADA 874 BİN KİŞİ UKRAYNA'DAN AYRILDI

Son rakamlara göre, Ukrayna’da çatışmaların başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ülkeyi terk edenlerin sayısı, Suriye iç savaşının ilk yılında ülkeyi terk eden sivillerin sayısını geçti.

Suriye’de 2012 itibarıyla 562 bin insan ülkeyi terk ederken, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamaya göre, son bir haftada Ukrayna’dan ayrılan sivillerin sayısı 874 binin üzerine çıktı.

BM tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaşta şu ana kadar en az 874 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Çalışmak veya okumak için farklı ülkelerden Ukrayna’ya gelen 470 binden fazla kişinin ise ülkede mahsur kaldığı öğrenildi.

BM, GÖÇ HIZININ FAZLALIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Göç hareketinin bu hızla devam etmesi halinde Avrupa’nın 21. yüzyılın en büyük mülteci akınına maruz kalabileceğini belirten BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Shabia Mantoo, BM'nin tüm kaynaklarını Ukraynalılar için seferber ettiğini vurguladı.

Mantoo ayrıca tüm komşu ülkelerin bugüne kadar Ukrayna'dan kaçan mülteciler için sınırlarını açık tutmasından duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Çoğu mültecinin Polonya, Macaristan, Moldova, Romanya, Slovakya'ya kaçtığını aktaran Sözcü Mantoo, diğerlerinin de çeşitli Avrupa ülkelerine göç ettiğini kaydetti.

SURİYE'DE İLK YIL 562 BİN KİŞİ ÜLKEDEN AYRILDI

Esed rejiminin 2011 yılında Suriye’de barışçıl gösteriler düzenleyen halkı bombalamasının üzerine başlayan iç savaşta, ilk yılın sonunda ülkeden ayrılan sivillerin sayısı 562 bin olarak kayıtlara geçmişti.

Ülke içinde yaşanan yer değiştirmelerin dışında üç ülkede yoğunlaşan Suriyeli mülteci sayısının, Türkiye’de 177 bin, Lübnan’da 181 bin, Ürdün’de 204 bin olduğu tespit edilmişti.

2012 itibariyle Suriye’de yıkılan ya da zarar verilen bina sayısı 2 milyon 860 binin üzerine çıkarken, 60 bin insan da hayatını kaybetmişti.