The Wall Street Journal, dünyanın en büyük mahsul üreticilerinden ikisi olan Ukrayna'nın Rusya tarafından işgalinin, tarım arazilerindeki mahsul üretimini fiilen etkilemeye başladığını ve bunun ihracatta düşüşe yol açacağını iddia etti.

Bu işgalin özellikle Buğday, mısır ve yemeklik yağ ve Ukrayna'ya bağımlı ülkeleri olumsuz etkileyeceği söylendi.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre Ukrayna, küresel buğday ihracatının yaklaşık %10'unu, mısır ihracatının %14'ünü ve dünya ayçiçek yağının yaklaşık yarısını üretiyor.

Sadece üç hafta içinde, savaş Ukrayna'nın tarım sektörünü olumsuz etkileyerek fiyatları artırdı ve küresel arzı azalttı. Birçok ihracat, zaten artan gıda maliyetleriyle mücadele eden gelişmekte olan ülkelere gidiyor.

Buğdayın halihazırda tarım arazilerinde olması ve mısır yetiştirme mevsiminin yaklaşmasıyla birçok çiftçi, çiftçilik için gübre ve kimyasal madde ve traktörleri ile tarım ekipmanları için yakıt sıkıntısı yaşıyor.

Ukraynalı çiftçi Igor Borisov, Rus savaş hatlarının arkasındaki bir depoda sonbaharda hasattan elde edilen yaklaşık 2.000 ton mısıra sahip. Ukrayna'daki birçok çiftçi gibi, bu yılki hasat da risk altında.

Borisov, kendisinin ve diğer çiftçilerin önümüzdeki nisan ve mayıs aylarında mısır, ayçiçeği ve arpa ekmeye başlamaları gerektiğini ve Rus işgali nedeniyle bunu şu anda yapamayacaklarını ve gıda arzı ve fiyatları üzerindeki etkisinin tüm dünyada hissedileceğini söyledi.

DENİZ ABLUKASI MALİYETLERİ

Rus deniz ablukası ve Ukrayna limanları çevresindeki çatışmalar, nakliye operasyonlarını durdurdu ve mal taşıma araçlarını zayıflattı. Gazeteye göre, savaşların Ukrayna ve Rusya sevkiyatları üzerindeki etkisi nedeniyle buğday fiyatları rekor seviyelere ulaştı.

ABD Tarım Bakanlığı'na göre Ukrayna dünyanın en büyük mısır ve buğday ihracatçısı olarak sırasıyla dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor ve mahsullerin %85'i deniz yoluyla ihraç ediliyor.

Gazete haberinde, tarımsal ihracat krizinin, et, süt, süt ve peynir ürünleri sektörünü de etkileyeceği hayvan yemi arzı üzerindeki etkisine de dikkat çekildi.

Ukrayna, bölgenin %70'ini kapsayan 41 milyon hektardan fazla tarım arazisine sahip. Tarım, geçen yılın üçüncü çeyreğinde GSYİH'nın %14'ünü kapsayarak Ukrayna ekonomisinin 'en büyük bölümünü' oluşturdu.