Ukrayna'ya göre Amerikalı, İngiliz, İsviçreli, Kanadalı ve Belçikalı şirketler Rus füzelerinin Ukraynalı sivilleri öldürmesine yardımcı oluyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, "Rus füzeleri net koordinatlar olmadan hedeflerine ulaşmıyor" diyor. "[Bu koordinatlar] navigasyon sistemleri tarafından belirlenir."

GLONASS (Küresel Navigasyon Uydu Sistemi), GPS'in Rusya'daki karşılığı olarak biliniyor. İddiaya göre Rusya bu sistemi kullanarak füzelerini sivil altyapıya yönlendirmek için kullanıyor.

İstihbarat Müdürlüğü, GLONASS kullanan füzelerin çalışması için "yabancı şirketler tarafından üretilen mikroçiplere [bağımlı]" olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Müdürlüğü resmi internet sitesinde bu mikroçipleri üreten 13 şirketin listesini yayınladı.

Listede Amerikan şirketleri Linx Technologies, Broadcom, Qualcomm, Telit, Maxim Integrated, TRIMBLE ve Cavli Wireless yer alıyor. Ayrıca İsviçre şirketleri u-blox AG ve STMicroelectronics ile Kanada şirketleri Sierra Wireless ve NovAtel'i de içermektedir. Son olarak, Belçika şirketi Septentrio ve İngiliz şirketi Antenova'yı da içeriyor.

Henüz, bu şirketler Ukrayna'nın iddiaları hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı.

Füzeler, çatışmaların Şubat ayında patlak vermesinden bu yana Rusya'nın Ukrayna güçlerine karşı kullandığı birincil silahlardan biri.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre, Rusya yalnızca bu ay yüzlerce füze ateşledi, bunlardan bazıları "üç yüksek binayı vurarak 10 kişiyi öldürdü".

Ruslar ayrıca enerji altyapısını hedef almak için füzeler kullandı ve ülke çapında büyük elektrik kesintilerine neden oldu.

Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rusya'nın en azından şimdilik GLONASS uyumlu mikroçipleri ele geçirmesini engellemenin tek yolunun, yabancı şirketlerin bunları üretmeyi tamamen durdurması olduğunu iddia ediyor.

"İmalatçılar tarafından ihracat kontrolü ve kontrolünün işe yaramayacağını, çünkü Rusya'nın sürekli olarak yaptırımları aşmak ve teknoloji satın almak için yeni yollar icat ettiğini" iddia ediyorlar.

Ukrayna savunma müdürlüğü, çipi ürettiği iddia edilen şirketlere, "ürünlerinin Rusya'nın savunma yetenekleri üzerindeki doğrudan etkisini fark etmeleri, GLONASS destekli çip üretmeyi bırakmaları ve bu navigasyon sistemini destekleme işlevini tüm cihazlarından kaldırmaları" çağrısında bulunuyor.