CNN’de yer alan bir haberde, Batılı ülkelerin tek amaçlarının Ukrayna’ya askeri yardım olmadığı ve Ukrayna’yı modern savaş yöntemlerini inceledikleri gerçek bir "laboratuvar" fırsatı olarak değerlendirdikleri belirtiliyor.

Ukraynalıların Batı teknolojisini şaşırtıcı şekilde iyi kullandıkları kaydedilen haberde, “Ukraynalı geliştiriciler tarafından yazılan kodlar, sıradan ve oldukça uygun fiyatlı tabletleri ve akıllı telefonları gelişmiş hedefleme sistemlerine dönüştürdü.” ifadelerine yer verildi.

Haberde, Ukraynalıların yaratıcılığı Amerikalı yetkilileri oldukça şaşırttığı vurgulanırken, Ukraynalıların batı teknolojilerle geliştirdiği uygulamalarla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Küçük plastik insansız hava araçları gökyüzünde sessizce hareket ederek Rus mevzilerine el bombaları bırakıyor. Sahadaki ağır ekipmanların tamiri için yedek parçalar, artık 3 boyutlu yazıcılarda basılıyor. Mekanik, sıradan kamyonetleri mobil roketatarlara dönüştürüyorlar.”

Haberde, Batılı bir istihbarat yetkilisinin “Kesinlikle Ukrayna her yönden bir silah laboratuvarı haline geldi. Çünkü bu silahların hiçbiri daha önce iki sanayileşmiş ülke arasındaki bir çatışmada kullanılmadı.” ifadelerine de yer verildi.

Geliştirilen her sistemin savaşta aynı başarıyı yakalayamadığının belirtildiği haberde, Switchblade 300 hava aracı ve düşman radar sistemlerini hedef almak için tasarlanmış bir füzenin beklenenden daha az etkili olduğu vurgulandı.

CNN’e göre, Pentagon, Ukrayna’da oluşturulan laboratuvar ortamını, 21. yüzyılda iki gelişmiş ülke arasındaki savaşın nasıl yürütüldüğüne dair daha büyük dersler çıkarmak için inceliyor.