Ukrayna'daki savaş üç aydır devam ederken, bölgeden alınan son bilgilere göre çatışmalar Donbas ve Luhansk bölgesinde kritik bir noktada yoğunlaştı.

Ukrayna’nın bölgede kontrol ettiği tek bölge olan Luhansk obslastındaki Severodonetsk şehri, son günlerde Rus güçlerinin yoğun saldırısına maruz kalıyor.

ŞEHİR HARABEYE DÖNDÜ

Al Jazeera’da yer alan habere göre, Severodonetsk Belediye Başkanı, şehirdeki binaların yüzde 60’ının yıkıldığını belirtirken, en az bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, önceki gün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna’nın doğusundaki saldırıların bölgeyi ‘ıssız’ bırakabileceğini belirtmişti.

Zelenski, Moskova güçlerinin Popasna, Lysychansk ve Severodonetsk gibi şehirleri küle çevirmek istediğini söylemiş ve uluslararası kamuoyuna yardım çağrısı yapmıştı.

LYMAN KASABASI ELE GEÇİRİLDİ

Rusya yanlısı ayrılıkçı güçler, kuzeydoğu Donbas'taki stratejik Lyman kasabasının tamamını ele geçirdiklerini iddia etmişti.

The Guardian'ın birden fazla kaynaktan aktardığına göre, Severodonetsk'in kuzeyinde ilerlemek isteyen Rus kuvvetleri, şehri ve çevresinde yaşayan sivilleri topçu ateşine maruz tutuyor.

ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin Kiev'e yüzlerce kilometre menzile sahip olabilen M142 Yüksek Hareketli Topçu Roket Sistemi (HIMARS) tedarik etmeyi düşündüğünü söylüyor.