Eski Fildişi Sahili Gençlik Bakanı Charles Ble Goude, 11 yıl aradan sonra ülkesine döndü.

Eski Cumhurbaşkanı Laurent Gbagbo hükümetinde Gençlik Bakanı olarak görev alan Goude, Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) kendisine yöneltilen suçlardan beraat ettikten yaklaşık 1 yıl sonra Fildişi Sahili'ne ulaştı.

Gana'nın başkenti Akra'dan kalkan tarifeli uçakla Abdijan'a gelen Goude'yi ailesi ve destekçileri karşıladı.

Goude'nin hafta boyunca başta doğduğu bölge Gagnoa olmak üzere ülkenin önemli bölgelerini gezmesi bekleniyor.

UCM'DE YARGILANDI

Eski Cumhurbaşkanı Gbagbo, 2010'daki cumhurbaşkanlığı seçimini kaybettikten sonra uluslararası baskılara rağmen görevini, seçimi kazanan Alassane Ouattara'ya devretmeyince ülkede çatışma çıkmıştı.

Aralık 2010'da başlayan ve Mart 2011'e kadar devam eden olaylar sonrasında Goude ve Gbagbo'ya, cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası patlak veren şiddet olaylarında "cinayet, tecavüz, işkence ve insanlığa karşı suç işlemek" suçlamaları yöneltilmişti.

Gbagbo Nisan 2011'de tutuklansa da Goude, Gana'ya kaçmış ve Ocak 2013'te Fildişi Sahili'ne iade edilmişti.

Aynı zamanda "Adalet ve Halkların Eşitliği için Pan-Afrika Kongresi (COJEP) isimli grubun da lideri olan Goude, UCM'ye gönderilene kadar 14 ay Abidjan'da tutuklu kalmış, ardından Lahey'deki yargılanmasına 22 Mart 2014'te başlanmıştı.

1 YILDAN FAZLA BEKLEDİ

Goude ve Gbagbo, 6 yıllık yargılamanın ardından haklarındaki suçlamalardan 2019'da beraat etse de karara itiraz edilmişti.

Goude ve Gbagbo'nun beraat kararı Mart 2021'de onanmış ve Fildişi Sahili hükümeti, Nisan 2021'de eski cumhurbaşkanının ülkesine dönebileceğini duyurmuştu.

Gbagbo, Haziran 2021'de ülkesine dönse de 50 yaşındaki Goude pasaportu çıkana kadar Hollanda'da beklemek zorunda kalmıştı.

Fildişi Sahili pasaportuna 30 Mayıs 2022'de kavuşan Goude, 30 Eylül'de de UCM'den "ülkesine dönebilir" iznini almasıyla tam anlamıyla serbest kalmıştı.