Türkiye, önümüzdeki hafta Rusya ve İran liderleriyle kritik bir toplantıya hazırlanırken kuzeybatı Suriye'ye daha fazla asker gönderdi. Suriye savaşının son cephe hatlarından birine yönelik bir saldırıyı engellemeye devam etme kararlılığının sinyalini verdi.

TSK İdlib'de teyakkuza geçti! Rus uçakları İdlib semalarında

Cumhurbaşkanı Erdoğan hükümeti, Rusya destekli Esed rejiminin muhaliflerin elindeki son kalesi İdlib’e hareket etme girişiminin, Türkiye sınırına daha fazla mülteci göndereceğinden uzun süredir çekiniyor.

Büyük bir topyekün saldırı belirtisi olmasa da, Rus savaş uçakları ve Esed güçlerinin bölgeye yönelik saldırılarındaki artış, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmanın maliyeti konusunda artan iç eleştirilerle karşı karşıya olan Türk yetkililerin dikkatini çekti.

Kimliğinin açıklanması ve hassas bilgilerin paylaşılması şartıyla konuşan iki Türk yetkiliye göre, Erdoğan'ın 29 Eylül'de Vladimir Putin ve Esed rejiminin bir diğer önde gelen destekçisi olan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir araya geldiğinde İdlib'deki gerilimi yükseltmesi bekleniyor.

Yetkililer, binlerce ilave askerin Esed rejiminin İdlib'deki herhangi bir ilerleme girişimini caydırmaya ve Türkiye sınırına giden yolları kontrol etmeye yardımcı olacağını söyledi.

İdlib çevresindeki muharip mevziler, Erdoğan ve Putin'in Türk ve Esed güçleri arasındaki şiddetli çatışmalara son veren bir ateşkes anlaşması yaptığı Mart 2020'den bu yana büyük ölçüde durağan.

Ancak Beşar Esed, ülkenin yıkıcı 10 yıllık savaşında tam zaferi kazanma niyetinde. Putin, geçen hafta Esed ile yaptığı nadir bir Kremlin toplantısında, Esed hükümeti tarafından izin verilmeyen yabancı birliklerin varlığını sürdürmesini Suriye'nin “ana sorunu” olduğunu söyledi.

Türkiye Milli Savunma Bakanı Akar, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un Türkiye'nin İdlib'de radikal muhalifleri diğer muhaliflerinden ayırmaya yönelik 2018 taahhütlerini yerine getiremediği yönündeki eleştirilerini yalanladı.

Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Erdoğan, mülteciler konusuna değinerek ‘’Suriye krizinde insanlık onurunu kurtaran bir ülke olarak yeni göç dalgalarıyla karşılaşacak ne imkanımız ne de sabrımız var.’’ dedi.

Moskova merkezli Orta Doğu uzmanı Elena Suponina, Türk birliklerinin caydırıcı bir rol oynamasıyla Suriye kuvvetlerinin yapabileceği en fazla şeyin bölgeyi adım adım geri almak olduğunu söyledi.