Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği (İLESAM), "Türk dünyası kütüphanelerine kitap bağışı" projesi kapsamında Özbekistan'a 20 bin adet Türkçe kitap bağışında bulundu.

İLESAM'ın Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) katkılarıyla gerçekleştirdiği proje kapsamında Özbekistan’daki farklı kütüphanelere dağıtılmak üzere 20 bin Türkçe kitap Taşkent’e getirildi.

TİKA Taşkent Program Koordinatörlüğü’nde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar, İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız, TİKA Taşkent Program Koordinatörü Cemalettin Tüney’in yanı sıra bu kitapların teslim edileceği üniversitelerin rektörleri katıldı.

Büyükelçi Bekar, Türkiye ile Özbekistan arasında her alandaki ilişkilerin her geçen gün gelişmekte olduğunu kaydetti.

İlişkilerin kalıcı olmasında kültürel ilişkilerin önemli olduğunu belirten Bekar, "Sizlerle iş birliği içinde Türk kültürünü, tarihini, dilini ve edebiyatını, bilimini Özbek kardeşlerimize daha iyi anlatabilmek ve öğretebilmek için Türkiye’den getirilen 20 bin kitabı Özbek kurumlarıyla paylaşacağız. Böylece Kovid-19 döneminde Özbekistan’a getirilen 10 bin kitabın ardından şimdi de 20 bin kitap daha getirerek, Türk kültürünün daha iyi tanıtılmasına hizmet edeceğiz." dedi.

Bekar, Özbek kurumlarının bundan sonra da talepleri olması durumunda Büyükelçilik olarak bu talepleri karşılamaktan memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.

KİTAP, EN SAĞLAM KÖPRÜDÜR

Parmaksız da daha önce 10 bin kitap hediye ettikleri Özbekistan'da Türkçe kitaba olan yoğun ilgiyi gördüklerini ve bundan dolayı bu kez Özbekistan'a 20 bin kitap getirdiklerini belirtti.

Başta Özbekistan Milli Kütüphanesi olmak üzere Semerkant Büyük İpek Yolu Uluslararası Turizm Üniversitesi, Taşkent Şarkşinaslık Üniversitesi, Özbekistan Cihan Dilleri Üniversitesine toplam 20 bin kitap dağıtacaklarını kaydeden Parmaksız, "Kardeşlik paylaştıkça çoğalır, kitap, en sağlam köprüdür." diye konuştu.

Parmaksız, "Türk dünyası kütüphanelerine kitap bağışı" projesi kapsamında daha önce farklı ülkelere 100 binden fazla kitap dağıttıklarını anımsatarak, gelecek yıllarda da bu projeye devam edeceklerini vurguladı.

Tüney, İLESAM tarafından hediye edilen kitapların Özbekistan'a ulaştırılmasına destek sağladıklarını ifade ederek, böyle kapsamlı bir projeyi desteklemekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

Taşkent Şarkşinaslık Üniversitesi Rektörü Gülçehre Rihsibayeva da son dönemde iki ülke arasındaki ilişkilerin hızla gelişmesinin sevindirici olduğunu kaydetti.

Üniversite bünyesinde Türkoloji fakültesinin faaliyet yaptığını ve bundan dolayı Türkçe kitapların kendileri için çok önemli olduğunu, bu kitapların Türkoloji üzerine araştırmaların artmasına, gençlere ortak tarih ve edebiyatı öğretmeye büyük bir destek sağlayacağını vurgulayan Rihsibayeva, "Kitaplar, ortak tarihimizi derin öğrenmeye ve geleceğimizi birlikte kurmaya yardım eden, dostluk ve kardeşliğimizi pekiştiren en önemli şeydir." dedi.

Rihsibayeva, kitap desteğinden dolayı İLESAM ve TİKA’ya teşekkür etti.

Özbekistan Milli Kütüphanesi Müdürü Umida Teşabayeva da kütüphanelerinde dünyanın farklı ülkelerinde 75 dilde yayımlanan 300 binden fazla kitabın bulunduğunu kaydederek Taşkent Büyükelçiliğinin destekleriyle kütüphanede Türkçe kitapların yer alacağı "Türkiye'ye Bakış" konulu kitap salonu oluşturmayı planladıklarını sözlerine ekledi.​​​