Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olmak adına adım atsa da, birliğin önemli ülkelerinden biri olan Türkiye, iki ülkenin üyeliğine sıcak bakmıyor.

Bloomberg, ismini vermek istemeyen üç üst düzey Türk yetkili ile yaptığı görüşme sonrasında, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'dan taleplerini haberleştirdi.

PKK KONUSU

Türkiye, NATO üyesi olmak isteyen herhangi bir devletin hem Türkiye içerisinde hem de sınırlarında bulunan PKK/YPG örgütünü terör listesine alınması konusunda ısrar ediyor.

Bu talep, NATO içerisinde gerilime sebep olan bir talep oldu, çünkü üye ülkeler PKK'yı Türkiye içinde bir terör örgütü olarak tanımlarken, DEAŞ'a karşı savaşmaları için örgütün Suriye kolu YPG'ye silah ve maddi destek verdi.

Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili "evet" yanıtını vermeden önce iki ülkenin PKK'yı terör örgütü olarak kabul etmesini ve kuruluşlarını kamuoyu önünde kınamasını istiyor. Ayrıca yetkililer, bahsi geçen ülkelerde aktif olarak eylemler yapan terör örgütü üyelerinin de bastırılmasının istediğini belirtti.

SİLAH YAPTIRIMLARI

Yetkililer, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın uyguladığı silah yapırımlarını da kaldırmasını istediğini belirtti.

Dışişleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, aynı örgüte üye olan iki devletin birbirine yaptırım uygulamasının ittifakın "ruhuna aykırı" olduğunun altı çizildi.

YUNANİSTAN'DA YAPILAN HATA

Türkiye, 1974 yılında Kıbrıs'ta yaşananların ardından 1980 yılında Yunanistan'ın NATO'ya dönüşü konusunda herhangi bir tepki vermemişti ve yetkililer bunun şu anda bir hata olarak göründüğünü belirtti.

Hata olarak görünmesinin sebebi ise, Yunanistan'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği konusunda engel olması, Kıbrıs'ta birleşme oylamasında hayır oyu vermesi, Ege ve Akdeniz bölgesinde dönem dönem yaşanan anlaşmazlıklar olarak açıklandı.

Yunanistan'ın attığı adımlardan ders çıkartan Türkiye, iki ülke ile yaşanan anlaşmazlıkları çözmeden ve ülkeleri terör örgütlerine karşı Türkiye ile kamuoyu önünde dayanışma taahhüdünde bulunmadan İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu yanıt vermeyi düşünmüyor.

DİĞER TALEPLER

Türk yetkililer, Finlandiya ve İsveç'in PKK/YPG konusunda tavrını değiştirmeden diğer konularda pazarlık yapılmayacağını belirtse de, Türkiye'nin NATO'dan farklı istekleri de mevcut.

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması sonrasında F-35 uçak programından çıkartılan Türkiye, yeniden uçak programına dahil olmak istiyor. Ayrıca Türkiye Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) mevcut F-16 filosuna yeni uçaklar satın almak ve kitleri yükseltmek istiyor.

Ayrıca Türkiye, S-400 füzelerine uygulanan ABD yaptırımlarının da kaldırılmasını talep ediyor.