İklim değişikliği etkilerinin yoğun hissedildiği Türkiye'de son 12 yılda 8 bin 274 meteorolojik karakterli afet rapor edildi, en fazla afetin yaşandığı yıl, 2021 oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünce (MGM) hazırlanan "Türkiye Meteorolojik Afetler Değerlendirmesi (2010-2021)" raporuna göre, son 12 yılda 8 bin 274 meteorolojik karakterli afet kaydedildi.

MGM kayıtlarına göre, Türkiye'de 2010-2021 yılları arasında meteorolojik afetler en fazla sırasıyla Antalya, Balıkesir, İzmir, İstanbul, Konya, Mersin, Ordu, Van, Muğla, Aksaray, Çorum, Bursa, Elazığ, Kayseri, Manisa, Kastamonu, Nevşehir ve Aydın'da meydana geldi.

DOĞAL AFETLERDE ARTIŞ TESPİT EDİLDİ

Türkiye'de özellikle 2018'den itibaren meteorolojik afetlerin oluşum sayılarında belirgin bir artış görüldü. Fırtına, şiddetli yağış/sel ve dolu afetleri her yıl yaşandı.

Rapora göre, Türkiye'de 2010-2021 yıllarında en fazla meydana gelen meteorolojik karakterli afetin, "fırtına" olduğu kaydedildi. Bu dönemde toplam 2 bin 645 fırtına afeti rapor edildi.

İkinci sırada ise 2 bin 486 olay ile "şiddetli yağış/sel afeti" yer aldı. Fırtına ve sel afetleri bu dönemde Türkiye'nin büyük bir kısmında görüldü.

2010-2021 yıllarında 1427 "dolu" afeti meydana geldi ve afetler içerisinde üçüncü sırada yer aldı. Yoğun kar yağışıyla oluşan kar afeti ise bu dönemde toplam 477 kez yaşandı.

FIRTINA SON YILLARIN EN ÇOK GÖRÜLEN AFETİ OLDU

En çok görülen afetlerin başında gelen fırtınanın, her yıl binlerce insanın etkilenmesine direkt ya da dolaylı yollarla sebep olduğu kaydedildi.

Raporda, fırtınanın insanlara ve çevreye bıraktığı hasar dışında, etkileri ile diğer afetleri tetiklemesinin de altı çizilerek orman yangınlarının en önemli sebeplerinden birinin de fırtına sonucu hasar gören enerji nakil ve dağıtım hatlarının, yangınların başlamasına yol açması olduğu belirtildi.

Değerlendirmeye göre, 2010-2021 periyodunda en fazla fırtına ocak ayında oluştu, bunu sırasıyla mart ve nisan ayları takip etti.

SEL EN BÜYÜK MAL KAYBINDA İKİNCİ SIRADA

Raporda, Türkiye'de görülen doğal afetler içinde sel felaketinin depremden sonra en büyük can ve mal kaybına neden olduğu belirtildi.

Türkiye'de görülen seller can kayıplarına yol açarken her yıl can kaybına neden olmayan seller sonucunda milyarlarca liralık ekonomik kayıplar yaşandığı ifade edildi.

Bugün rastlanan sellerin temel sebebinin, kuvvetli yağmur fırtınalarında drenaj sistemlerindeki yetersizlik sonucu ana nehir kanallarının tamamen dolu olmasıyla meydana gelen taşmaların olduğu kaydedildi.

2010-2021 periyodunda Türkiye'de şiddetli yağış/sel afeti en fazla Antalya, İzmir, Balıkesir’de meydana geldi.