Trablus Temyiz Mahkemesi, Türkiye ile Libya arasında Ekim 2022’de imzalanan hidrokarbon alanında ortaklık öngören mutabakat muhtırası ile ilgili skandal bir karara imza atarken Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'den açıklama geldi.

Harici'de yer alan habere göre, Türkiye ile Trablus’taki Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) arasında imzalanan Akdeniz’de ortak sondaj yapılmasını öngören mutabakat muhtırası, nihai mahkeme kararı verilinceye kadar Trablus Temyiz Mahkemesi tarafından askıya alındı.

İki ülke Doğu Akdeniz’de ortak hidrokarbon arama faaliyetinin yasal dayanağı olması öngören muhtıra ile 2019 Kasım ayında Ankara ile Trablus arasında imzalanan deniz yetki sınırlandırma anlaşmasının artık uygulama aşamasına gelmesi bekleniyordu.

Anlaşmaya ilan ettikleri deniz yetki alanları Türkiye-Libya anlaşması ile çakışan Yunanistan ve Mısır dışında Avrupa Birliği'ni de rahatsız etmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, ülkesinin Türkiye ile ekonomik, siyasi ve askeri alanlardaki işbirliğinin sürmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Başbakan Dibeybe'nin medya ofisinden yapılan açıklamaya göre, Dibeybe, Türkiye'nin Trablus Büyükelçiliği Askeri Ateşesi Tevabil Menekşe'nin görev süresinin sona ermesi sebebiyle, Büyükelçi Kenan Yılmaz ve Ateşelik çalışanlarını kabul etti.

Reuters'e konuşan bir kaynak Ulusal Birlik Hükümeti'nin karara itiraz etmesi için mahkememin de kapıyı açık bıraktığını söyledi.