Koronavirüs tedavisinin diğer ülkelere nazaran Türkiye’deki hastanelerde farklı biçimde uygulanması ve başarılı olan bu yöntem, Sağlık Bakanlığının kurduğu Bilimsel Araştırmalar Komisyonu tarafından bir kılavuz haline getirilerek diğer ülkelerle paylaşılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, daha önce yaptığı açıklamalarda Türkiye'de hastaların virüs tedavilerinin başarı oranının diğer ülkelere göre daha yüksek olduğunu söylemiş, ABD, Kanada gibi ülkelerin fikir almak için görüşmelerde bulunduklarını belirtmişti.

Kullanılan bu yöntem nedir?

Uygulanan tedavi üzerine uzman doktorların verdiği bilgilere göre Çin’de kullanılan tedavi yönteminin hastalar üzerinde test edildiğini ancak iyileşme anlamından istenilen sonuçların elde edilemediği aktarıldı. Bunun üzerinde bir araya gelen uzmanlar, virüs belirlenen hastanın tedavisinde ilk olarak solunum cihazına bağlayıp sonrasında ilaç tedavisine başlanmasından vazgeçildiğini ifade etti.

Türkiye’de uygulanan Türk tipi tedavi olarak ilk başta ters bir yöntemle hastaya ilaç verildi, hastanın iyileşememesi durumunda diğer evrede solunum cihazına bağlandı. Eğer virüslü kişi de kan pıhtılaşması varsa kan sulandırıcı verildi. Ayrı bir yöntem de bazı hastalar yüzüstü yatırılarak tedavi edilmesi oldu.

Kullanılan bu başarılı tedavi üzerine ülkede bulunan tüm hastanelerde aynı yöntem uygulanmaya başlandı.

Tüm veriler yeni komisyonda toplandı

30 Nisan’da Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve aşı, ilaç ve tedavi yöntemi adı altında yapılan tüm araştırmaların değerlendirildiği Bilimsel Araştırma Komisyonu kuruldu. Toplamda 10 bilim insanında oluşan bu komisyonda Koronavirüs tedavisi uygulayan doktorlar bulunmakta olup, Türkiye’deki tüm hastanelerde kullanılan tedavilerin ve yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen veriler toplanıyor.

Kurulan komisyon için yapılan açıklamada ise, “Bakanlığımız, fedakârca uğraş veren sağlık personelimizin emeklerinin dokümante edilmesi, ülke tecrübelerimizin geleceğe miras bırakılacak şekilde belgelenmesi ve bu tecrübelerimizin dünya ile akademik platformda paylaşılmasına önem veriyor. Salgın sürecinde sağlık altyapısının ve dijital hasta kaydının avantajını yaşamış bir ülke olarak Türkiye'nin elde ettiği verilerde tüm insanlığın yararlanabileceği yönler olduğuna inanıyoruz” ifadelerine yer verildi.