Türkiye'nin ekonomi, güvenlik ve eğitim alanında verdiği destekten memnuniyet duyduklarını belirten Mahmud, farklı alanlarda verilen desteklerin bir araya geldiğinde Türkiye'nin Somaliler için benzersiz bir konumda bulunduğunu söyledi.

Mahmud, "Türk halkı ve hükümeti, Somali halkı için, sıradan vatandaşlarımız için çok şey yaptı, politikacılar ya da başkaları için değil. Türkiye'nin desteği, insanların kalbine ve zihnine dokundu. Bu destek, çok görünür ve hissedilir." ifadesini kullandı.

EŞ-ŞEBAB'LA MÜCADELE

"Güvenlik, yeni dönemde ilk meselemiz" diyen Mahmud, iç savaşın ardından kurulan İslami Mahkemeler Birliğinin yıkılmasıyla ortaya çıkan ve ülkede sık sık terör saldırıları düzenleyen Eş-Şebab'la savaşın süreceğini dile getirdi.

Mahmud, halkın refahı için atılan ve girişilen tüm adımlara rağmen Somali'nin bu alanda umduğu başarıya ulaşamadığını dile getirdi.

Geçmişte yapılan yanlışları tekrarlamak istemediklerini, güvenlik sorununun diğer alanlardaki yetersizlikle de beslendiğini vurgulayan Mahmud, terör örgütüne karşı verilecek mücadele için "Askeri çözüm, birinci önceliğimiz olacak." dedi.

UZLAŞI ORTAMI İNŞA EDİLECEK

66 yaşındaki Cumhurbaşkanı, yaklaşık 1,5 yıldır seçimlerin yapılamamasından ötürü siyasi tansiyonun yükseldiği Somali'de, kazananların ve kaybedenlerin seçim sonrasında aynı masa etrafında oturacağını belirtti.

Mahmud, "Her seçimde kazanan ve kaybeden olur. Önemli olan şey seçimden sonra bir iyileşme döneminin yaşanması. Her kesim bir araya gelip ülkenin geleceği üzerine tartışmalı." diye konuştu.

Somali'de her kesimi dinleyeceğini ve özgür bir siyasi alan oluşturmak için çabalayacağı sözünü veren Mahmud, sorunların özgürce tartışılmasını istediklerini kaydetti.