Türk silahlı kuvvetleri, ürettiği silahlarla dünya gündemine damga veriyor. Özellikle Azerbaycan’ın Karabağ Zaferi’nde kilit rol oynayan Türk SİHA'larının başarısı dünyada oldukça ses getirdi. SİHA’larla savaş konseptlerini değiştiren Türkiye 21. yüzyılın silahlarını geliştiriyor.

Bugün, Ortadoğu'nun en güçlüsü olarak kabul edilen Türk savaş teknolojileri, güç ve yetenekler açısından da NATO'da ikinci sırada yer alıyor.

Küresel Ateş Gücü derecelendirmesine göre dünyanın önde gelen 138 ordusu arasında 11. sırada yer alan Türk ordusu, savunma sanayine verdiği önemle önümüzdeki yıllarda dünya liderliğine oynuyor.

2000'de 6,25 milyar lira olan askeri harcamaların 2020'de neredeyse 124,5 milyar liraya yükselmesi, Türkiye’nin savunmadaki başarısını kanıtlıyor.

Dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi kabul edilen Defense News Top 100’de 2022 yılında üç Türk şirket yer alıyor.

Listeye, ASELSAN 49, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) 67 ve ROKETSAN 86’ncı sıradan girdi.

20 yıl önce Türk savunma ürünleri ihracatı hacmi 248 milyon dolar iken, 2022'nin sonunda bu rakam 4,4 milyar dolara ulaştı. Daha önce Türk askeri ürünlerinin ana alıcısı ABD iken son dönemde Türkiye, insansız askeri teçhizat modellerine odaklanarak savunma ihracatını genişletti.

Türkiye son zamanlarda Azerbaycan, Ukrayna, Katar, Libya ve Polonya'ya insansız hava araçları (İHA) Bayraktar TB2 satarak dünyanın en büyük dördüncü savaş uçağı üreticisi haline geldi.

Yeni bir VTOL insansız hava aracı (VTOL) yakın zamanda test edildi ve 8 bin fitlik bir operasyonel irtifaya başarıyla ulaştı.

Geliştirici şirket Baykar’ın yeni insansız uçağının süpersonik versiyonu Kızılelma, radarlar tarafından neredeyse hiç fark edilmiyor ve hipersonik hızlara ulaşabiliyor. Türk geliştiricilere göre, bu savaş uçağı, Amerikan F-35 avcı uçağının aksine insansız ve uzaktan kontrol edilebiliyor.

Türk İHA'larının bu askeri teçhizat pazarında kendilerine ciddi avantaj sağlayan önemli bir özelliği, kontrol sistemlerinin uydu haberleşme kanalı üzerinden yürütülmesidir.

Savunma şirketi Aselsan A.Ş., yüksek manevra kabiliyeti ve sürü halinde hareket etme kabiliyeti ile öne çıkan yeni nesil insansız bot Albatros-S'yi yarattı.

Büyük bir güç rezervine sahip Predator ve Dagger yüksek hızlı önleme botları ARES-32'nin oldukça ilginç modifikasyonları, Türk gemi inşa şirketi ARES Tersanesi tarafından geliştirildi.

Bu gemiler, 45 deniz miline (83 km/s) kadar hız yapabilen, yüksek manevra kabiliyetine ve yaklaşık iki bin deniz mili menzile sahip. Kıyı bölgesinde deniz operasyonları gerçekleştirmek üzere tasarlandılar ve şimdiden Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden sipariş aldılar.

Türk Savunma Sanayii Kurumu, yerli deniz projesi MİLGEM'in inşası için özel tersaneleri dahil ederek fırkateyn sayısını önümüzdeki üç yıl içinde 8 adede çıkarmayı planlıyor.

Tüm bu savunma teknoloji atılımlarına bakıldığında Türkiye’nin gelecek yıllarda savunma sanayindeki rolü yadsınamaz.