Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının 2012'den beri her yıl yabancı öğrencilere yönelik düzenlediği "Türkiye Bursları" programına bu sene Sudan'dan lisans, yüksek lisans ve doktora için yapılan başvuru sayısı yaklaşık 10 bini buldu.

YTB Sudan mülakat heyetinden Gaziantep Üniversitesi Genel Sekreteri Dr. Musa Budak, yaptığı açıklamada, YTB'nin artık 12. yılına gelmiş Türkiye’nin güzide kurumlarından bir tanesi olduğunu belirtti.

YTB'nin farklı çalışma alanları olduğunu söyleyen Budak şunları kaydetti:

"Batı Avrupa ve Kuzey Amerika başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına yayılmış takriben 8 milyona yakın vatandaşımız var. YTB de bunlara hizmet götürmek, yurt dışındaki vatandaşlara sunulan hizmetin kalitesini artırmak, koordinasyon sağlamak görevlerini ifa etmeye çalışıyor. Bunun yanında Orta Asya’dan Balkanlar’a, Orta Doğu’dan Afrika’ya kadar çok farklı coğrafyalarda yaşayan Türkiye’ye müzahir sosyal grupların, yapıların, milletlerin ülkemizle ilişkilerini geliştirmek, sağlamlaştırmak üzere de çalışmalarını yürütüyor."

Türkiye burslarının koordinasyonunu YTB'nin gerçekleştirdiğini ve bu amaçla Sudan'da bulunduklarını dile getiren Budak, "Türkiye Bursları, tabii stratejik hedefleri olan özellikle bizim dost kardeş ülkelerle ilişkilerimizin geliştirilmesine katkı sağlayan önemli enstrümanlardan bir tanesi. Bugün burada YTB olarak lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında Türkiye’de bursa başvuran öğrencilerimizle mülakatlarımızı gerçekleştiriyoruz. Bu sene yaklaşık 10 bine yakın Sudanlı Türkiye Bursları’na başvurdu. Bunların kahir ekseriyeti lisans seviyesindeydi." şeklinde konuştu.

Talebin yüksek olmasının Türkiye’deki yüksek öğrenime olan teveccühün bir göstergesi olduğunu ve bundan oldukça memnuniyet duyduklarını ifade eden Budak, "Sudan’daki kardeşlerimizin bu alandaki taleplerini karşılamaya çalışıyoruz. Geçen yıl yaklaşık 140 öğrenciye biz burada bu alanlarda burs imkanı sağladık. Bu yıl da aşağı yukarı benzer rakamlarla karşılaşacağımızı düşünüyorum." dedi.

Bir hafta içerisinde 200'e yakın öğrencinin mülakata alınacağını aktaran Budak, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Sudanlıların da bu burslara başvurabildiğini söyledi.