Hulusi Akar’ın temasları sırasında sadece Boşnak tarafına değil Bosna Hersek’teki tüm taraflara anlayışla yaklaştığını belirten Bosnalı Sırp bakan yardımcısı Okolic, Akar’ın tarafları diyalogla çözüme davet ettiğini söyledi.

Okolic, “Türk heyetinin Bosna Hersek’teki durumu tahlil yeteneği konusunda şaşkınlık içerisindeyim. Onların doğru yaklaşımları ve malumat seviyelerine Bosna Hersek’te vazifede bulunan birçok kişi sahip değil. Kilit mesajları, “arkadaşlar, oturup anlaşın” oldu. Bu, benim için olumlu manada şaşırtıcı bir mesajdı ve Türk bakanın tavrı, bizim beraber ulaşacağımız her anlaşmanın destekleneceği, Bosna Hersek’te tüm halkların eşit haklara sahip olduğu ve Türkiye’nin desteğinin sadece bir halka değil tüm halklara yönelik olacağı şeklindeydi. Tüm bunlardan çıkaracağım sonuç, Türkiye’nin savunma bakanının ülkemizdeki durumu anladığı” ifadelerinde bulundu.

TÜRKİYE, BOSNA HERSEK SİLAHLI KUVVETLERİ’NİN DAĞITILMASINA KARŞI

Türk heyeti ile görüşmelerde Bosna Hersek’te Sırp Cumhuriyeti entitesine ait bir ordu kurulması konusunun da gündeme geldiğini açıklayan Okolic, Akar’ın Türkiye’nin bu konudaki resmi tutumunu tekrar ifade ettiğini ve Türkiye’nin yeni bir ordu kurulmasına karşı olduğunu ve Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri’nin diyalog ve uzlaşı ruhu içerisinde korunması gerektiğini savunduğunu söyledi.

Okolic, “Türkiye oldukça dikkatli hareket eden bir ülke ve Bosna Hersek’teki rolünün farkında” açıklamasında bulundu.