Suriye Türkmen Meclisinin yeni Başkanı Muhammed Türkhan, Suriye'nin toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunmasını savunduklarını belirterek, "Herhangi bir anlaşmada veya anayasal düzenlemede Türkmenler yok sayılırsa Suriye'de istikrar sağlanamaz. Askeri ve siyasi olarak Suriye'de varız." dedi.

Suriye Türkmen Meclisinin yeni Başkanı Türkhan ve bazı yönetim kurulu üyeleri Ankara'da basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Suriye Türkmen Meclisi'nin kuruluşundan beri üstlendiği misyonu, Suriye'deki son durumu, Türkmenlerin yeni süreçteki rolü ve geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Türkhan, Suriye'de milyonlarca Türkmenin yaşadığını belirterek, "Suriye Türkmenleri yoğun olarak Halep, Lazkiye, Humus, Hama, Rakka ve Şam vilayetlerinde bulunuyor." dedi.

Suriye'nin Tartus, İdlib ve Dera vilayetlerinde de belirli sayıda Türkmen yaşadığını dile getiren Türkhan, "Suriye'de Türkmenler hep yok sayıldı. 2021 yılından itibaren biz de mağdur halklar gibi Esed rejimine karşı ayaklandık." diye konuştu.

Türkhan, İstanbul'da 2012'de düzenlenen Suriye Türkmen Platformu toplantısıyla Suriye Türkmen Meclisinin kuruluşuna giden sürecin başladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Suriyeli Türkmenleri birbiriyle tanıştırıp tek çatı altında toplamak için bu meclis kuruldu. Suriyeli Türkmenlerin haklarını uluslararası platformlarda ve Suriye anayasasında korumak asıl amaçlarımızdan biridir. Suriye'nin toprak ve ulusal birliğinin korunmasını savunuyoruz."

Türkhan, meclisin Suriye muhalefetinin önemli bir parçası olduğunu ve aktif rol aldığını dile getirdi.

SİYASİ ÇÖZÜM SÜRECİ

Meclis Başkanı, "Suriye'de herhangi bir anlaşmada Türkmenler yok sayılırsa istikrar sağlanamaz. Askeri ve siyasi olarak Suriye'de varız. Suriye muhalefeti içerisinde de temsil ediliyoruz." ifadelerini kullandı.

Siyasi çözüm ve anayasal düzenlemeyle ülke bütünlüğünün korunacağını düşündüklerini belirten Türkhan, "Şu an herkes Suriye'de askeri çözümün mümkün olmadığını düşünüyor. Siyasi çözümden başka yol yok." dedi.

KÜRTLER İÇİN DE TEHLİKEDİR

Türkhan, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'deki Kürtleri temsil etmediğini vurgulayarak, "PKK-PYD-YPG, sürekli isim değiştiren bir terör örgütüdür. Bölge için bir tehlikedir, PYD-YPG Kürtler için de bir tehlikedir. Herkes onlardan muzdarip. Bu örgüt Amerika'nın bir maşasıdır." diye konuştu.

TÜRKİYE-REJİM DİYALOĞU

Türkhan, Türkiye ve Esed rejimi arasındaki diyalog hakkında ise şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir ve kendi çıkarları doğrultusunda görüşmesi gereken herkesle görüşme hakkına sahiptir. Görüşmelerinde Suriyelilere bağlı değiller. Biz Türkiye'nin Suriye Türkmenlerinin hakkına zeval getirecek bir şeylere imza atmayacağına inanıyoruz."

Türkhan, Esed rejimiyle herhangi bir bağlarının olmadığının altını çizerek, "Bizim Suriye halkıyla hiçbir sorunumuz yok, bizim sorunumuz rejimle. Rejim bizi hep yok saydı. Zalim rejimdir." ifadelerini kullandı.