Lübnan'ın başkenti Beyrut'un Burc Hammud Mahallesi'nde Ermeniler kendilerine ait tüm restoranlarda mantı, su böreği, pastırma, sucuk, lahmacun, Adana ve Urfa kebabı gibi Anadolu mutfağının lezzetlerini Beyrut halkına ikram ediyor.

Tüm yemeklerin restoran menülerinde Türkçe ismi ile yazıldığı bu mahalleye gittiğinizde, tıpkı Türkiye'deki gibi kasap ve restoranlardan pastırma veya sucuk alabilirsiniz. Hatta, Türkiye'de çok fazla göremeyeceğiniz sucuk döner yapıp bunu da Lübnan halkına sevdirmeyi başarmışlar.

Lübnan'a yayın yapan bir çok gastronomi sitesinde, Ermenilerin Anadolu'dan götürdükleri lezzetlerin son dönemde çok daha meşhur olduğuna dair haberler bulunuyor.

ANADOLU YEMEKLERİNİ LÜBNAN'A DEDEM GETİRDİ

Beyrut'ta bulunan Bulat Sokağı'nda tarihi bir binanın altında 75 yıla yakın bir süredir hizmet veren İşhanyan Fırını, aslen Gaziantepli bir aile tarafından açılmış.

Fırının 1947 yılında açıldığını belirten üçüncü nesil işletmecisi Elie İşhanyan fırının tarihini, "Aslen Gaziantepli olan dedem 1947'de bu fırını açtı. Fırında ilk önce normal lahmacun, Ermeni lahmacunu ve Suriye lahmacunu yapıp satıyordu. Buna daha sonra vegan (etsiz) lahmacun da ekledik. Mantı ve su böreğini de çıkarmaya başladık. Şu anda annem ve ben fırına bakıyoruz" cümleleriyle anlattı.

Dede İşhanyan vefat ettikten sonra fırının başına anneannesinin ve annesinin geçtiğini belirten Elie İşhanyan, dedesinin sadece bir fırın açmadığını, Anadolu yemek kültürünü de Lübnan'a getirdiğini vurguladı.

Şehirde bir çok Ermeni restoranı olduğunu belirten İşhanyan, herkesin kendi tarifine göre mantı yaptığını, hazırlanan mantının yoğurtlu, domates soslu ve sarımsaklı olarak servis edildiğini belirtti.

İşhanyan Fırını'nda yaptıkları lahmacunda domates, sarımsak, maydanoz ve et kullandıklarını belirten İşhanyan, Suriye lahmacunu, mantı, su böreği gibi farklı Anadolu yemeklerinin de menülerinde bulunduğunu ifade etti.

DÜNYACA MEŞHUR BİR MUTFAĞIMIZ VAR

Lübnan'da yaşayan Arap asıllı vatandaşlardan Münir Ahmed, ülkesinde bulunan Ermeni restoranları ile ilgili "Mutfağımızın zenginleşmesini seviyoruz. Kendimize has dünyaca meşhur bir mutfağımız var. Lübnan'da dünya mutfağından başka örnekler mesela İtalya da var. Lübnan'daki bazı yemeklerin kökeni de Türkiye'den" ifadelerini kullandı.

Son nüfus sayımının 1934 yılında yapıldığı Lübnan'da, kesin rakam tam olarak bilinmese de 60 bin ila 100 bin arasında Ermeni vatandaş olduğu tamin ediliyor. Bölgede yaşayan Ermenilerin neredeyse tamamı Türkçe konuşabiliyor.

Taif Anlaşması ile sonlanan Lübnan iç savaşı sonunda kabul edilen belgede, Ermenilerin Lübnan'ın yedinci büyük ana topluluğu olduğu kabul ediliyor.