SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; Prof. Dr. İsmail DEMİR, beraberinde geniş bir heyet ile Irak’ın başkenti Bağdat’a bir ziyaret düzenledi. Türkiye’nin Irak Büyükelçisi Ali Rıza GÜNEY tarafından karşılanan DEMİR, beraberindeki heyet ile Irak Askeri Sanayileşme Teşkilatı Başkanı Mohamed Aldaraji ile toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda; ASELSAN Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel KOTİL ve STM Genel Müdürü Özgür GÜLERYÜZ’ün de bulunduğu görüldü. Türk savunma sanayii şirketleri tarafından Irak Askeri Sanayileşme Teşkilatı yetkililerine çeşitli sunumlar da gerçekleştirildi.

Toplantıda temsil edilen Türk savunma sanayii firmaları ise şu şekilde: ROKETSAN, ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN, STM, FNSS Savunma, MKE A.Ş., ASFAT, Otonom Teknoloji ve Otokar.

IRAK, TÜRKİYE'DEN SİHA, HELİKOPTER ALACAK

Geçtiğimiz haftalarda Iraklı televizyon kanalı El Şarkiye’nin bir programına konuk olan Irak Savunma Bakanı Cuma İnad Sadun, Türkiye’den Bayraktar TB2 S/İHA, 12 adet T129 ATAK helikopteri ve 6 adet elektronik harp sistemi alımı için bir uzlaşıya vardıklarını açıklamıştı.

Iraklı kaynaklar tarafından aktarılan bilgilere göre Savunma Bakanı Cuma Sadun; Bayraktar TB2 konusunda “uzlaşıya vardıklarını”, toplamda 12 adet T-129 ATAK helikopteri almaya “niyetli olduklarını” ve 6 adet elektronik harp sistemi “satın alma teklifi” olduğunu belirtti.

Irak’ın daha önce Baykar, TUSAŞ, FNSS ve ASELSAN ürünleriyle yakından ilgilendiği biliniyordu. Iraklı savunma yetkilileri Türkiye ziyaretleri sırasında bu şirketleri düzenli olarak ziyaret ediyordu.