Türk savunma sanayiinin modern harp sahasına yönelik çözümleri kendini göstermeye devam ediyor.

Türkiye'nin ev sahipliğinde, Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde dost ve müttefik ülke unsurlarının katılımıyla İzmir'in Seferihisar ilçesinde devam eden EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nda ilk defa kullanılacak silah ve savunma sistemlerinin de bulunduğu teknolojiler ortaya çıktı.

YAKIT PİLLİ YERLİ İHA

Lentatek, EFES-2022 tatbikatı kapsamında, farklı sınıflarda geliştirdiği İHA'ları sergiledi. Bu kapsamda yakıt pilli sabit kanat İHA da ilk kez tanıtıldı.

Lentatek Genel Müdürü Öner, insansız sistemler ve yakıt pilinin dünyadaki ileri teknolojiler arasında yer aldığına işaret ederek, yaklaşık 15 yıldır yakıt pili teknolojilerine yönelik çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Öner, "Mini İHA zaten ürün ailemizde olan, halihazırda uçmuş bir İHA. Elektrikli olan bu İHA'yı tamamen yakıt piliyle çalışır hale çevirdik. Gelecekte bu enerji şekli kullanılmak zorunda. Elektrikli insansız sistemlerdeki en büyük problem havada kalış süresi. Bunun için çok büyük bataryalar kullanmanız gerekiyor. Bataryalar ağırlaştıkça daha fazla uçamıyorsunuz. Tam bir kısır döngüye giriyor. Bunu yakıt piline taşıdığımızda bu paradoksu bir miktar aşmış oluyoruz. Aynı zamanda şu anki normal sistemlere göre uçuş menzilini çok fazla artırmış oluyoruz. Bu teknolojiyi çok daha geliştirerek büyük İHA'larda da kullanılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

KAMİKAZE İHA: KARGI

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ihtiyaçları kapsamında TÜBİTAK desteği ile Lentatek tarafından başlatılan Kargı Projesi, EFES-2022’de ilk kez ortaya çıktı.

Türk savunma sanayisi için birçok ilki barındıran Kargı Projesi, düşman entegre hava savunmasında yer alan radarları ve düşmanın satıhtan havaya silah sistemlerini baskı altına alıp tahrip edebilme özelliğine sahip bulunuyor. Lentatek, tamamladığı altyapı hazırlıklarıyla Kargı’nın seri üretimi için de gün sayıyor.

Hava aracı, yer sistemleri, seyrüsefer ve otomatik uçuş kontrol sistemi tasarımı ve üretimi ile sistem yazılımı aynı zamanda proje yürütücüsü olan Lentatek tarafından hayata geçirilen Kargı Projesi yerli ve milli çözümlerle seri üretime yaklaşıyor.

VURUCU İHA: KARGU

STM tarafından milli imkanlarla geliştirilen KARGU Vurucu İHA (İnsansız Hava Aracı), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından deniz harekatında kullanıldı.

EFES-2022 Birleşik, Müşterek, Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı esnasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait KARGU tipi Vurucu İHA, deniz harekatı görev senaryosu esnasında kullanıldı. SAT unsurları tarafından kullanıldığı tahmin edilen KARGU Vurucu İHA’nın, denizden kalkış gerçekleştirerek karadaki bir hedefi vurduğu tahmin ediliyor.

Tamamen insan kontrolünde (Human-in-the-Loop) hareket eden KARGU İHA, azami 10 kilometre menzile sahip. Yaklaşık 30 dakika boyunca hava kalabilen elektrik tahrikli KARGU İHA, 1.3 kilogram ağırlığındaki parçacıklı harp başlığı ile anti-personel görevi icra edebiliyor. STM, KARGU’nun Pasif RF Arayıcı Başlıklı ve Anti-Tank Harp Başlıklı konfigürasyonlarını geliştirmek için de çalışmalarını sürdürüyor.

Şu ana kadar Asya ve Güney Amerika bölgelerindeki iki ülkeye ihracatı gerçekleştirilen KARGU ile 20’den fazla ülke ilgileniyor.

Ayrıca STM, KARGU’nun sabit kanatlı versiyonu olarak nitelendirilebilecek ALPAGU Vurucu İHA için de çalışmalarını sürdürüyor. Testleri tamamlanan ALPAGU Vurucu İHA’nın, bu yıl içerisinde kullanıma alınacağı biliniyor.

DRON AVCISI “ŞAHİN

ASELSAN, EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında, güvenlik güçlerinin farklı ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geliştirdiği ürünleri sergiledi.

Şahin 40 milimetre Fiziksel İmha Sistemi'nin geliştirme sürecinde etkisiz hale getirdiği ikisi döner kanat, biri sabit kanatlı üç tipteki mini ve mikro İHA'nın sembolleri silah kulesinin üzerine işlendi. Benzer uygulamanın örnekleri düşman uçağını düşüren avcı uçaklarına, o ülkenin bayrağının işlenmesi şeklinde gerçekleştiriliyor.

Geliştirme çalışmaları tamamlanan Şahin'in yakın zamanda güvenlik güçlerinin kullanımına sunulması bekleniyor.

40 milimetre bomba atardan gönderilen yüksek hızlı akıllı mühimmatla hedeflerini etkisiz hale getiren Şahin, bir römork üzerine entegre edildi.

ANKA’YA YENİ MÜHİMMAT: KUZGUN

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), EFES-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı kapsamında oluşturulan sergi alanında üretim ve geliştirme çalışmaları sürdürülen hava platformları ve maketlerini sergiledi.

TUSAŞ İHA Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yıldız, Anka'nın bugüne kadar mini akıllı mühimmatlar MAM-L ve MAM-C ile görev yaptığına işaret ederek,

"Yeni bir mühimmatımız daha var. TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği Kuzgun diğerlerinden daha ağır, 100 kilogram kadar. 60 ila 90 kilogram kadar bir harp başlığı taşıyabiliyor. Katı yakıtlı itkisi var, jet motorlu itkisiyle beraber çok daha uzun mesafelere gidebilen bir mühimmat. Bu ay içinde entegrasyonunu tamamlamış olacağız." dedi.

EFES-2022'de Anka'yı hava savunma sistmlerinin geliştirilmesi ve birliklerin eğitilmesinde kullanılan hedef uçaklarla sergilediklerini vurgulayan Yıldız, bunlardan Şimşek'in kendisini bir uçak olarak tanıtabildiğini söyledi. Yıldız, MAM-L'de kullanılan harp başlığını Şimşek'e entegre ettiklerini ve yakın zamanda kamikaze olarak da görev yapabileceğini bildirdi.

SÜPERSONİK İHA

TUSAŞ'ın bir süredir üzerinde çalıştığı süpersonik insansız hava aracı da ilk kez EFES-2022'de vitrine çıktı.

TUSAŞ tarafından üretilen olan Süpersonik İHA aslında Bayraktar KIZILELMA/ MIUS’a rakip olmayacak. 1 Mach (1235 km/saat) hıza, 80 cm kanat açıklığına ve 270 cm uzunluğa sahip olan bu hava aracı, AKSUNGUR ve AKINCI gibi SİHA platformlarından atılabilecek.

Ömer Yıldız, "Birkaç motor problemini çözersek süpersonik hıza çıkmayı da yıl sonu itibarıyla hedefliyoruz. Uçaklar yanında füzeler de saldırı yapıyor. Süpersonik hıza çıkmaktaki amacımız süpersonik hızda uçabilen bir füzeyi taklit etmek. Süpersonik uçuşun kompleksitesini deneyimlemek ve buna uygun uçuş kontrol algoritmalarını geliştirmek istiyoruz."