6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibinin Antarktika yolculuğu, 21 Ocak 2022 tarihinde İstanbul Havalimanı'ndan Madrid aktarmalı Şili'nin Santiago şehrine yapılan ilk uçuşla başladı. Bilim Seferi Ekibi, yanlarında götürdükleri 750 kilogramlık ekipman ile birlikte, 22 saat süren uçak yolculuğu, 3 aktarma, 33 saat bekleme süresi sonucunda Puerto Williams'a ulaştı. Ekip yola çıkmadan önce de Antarktika kıtasına 2 tonluk ekipman ulaştırılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Antarktika kıtasında 14 farklı proje için detaylı araştırmalar yapacak.

EKİBİN YOLCULUĞU DEVAM EDİYOR

Modern dünyanın son, Antarktika'nın ise ilk noktası olan Şili'nin Puerto Williams şehrine ulaşmaya çalışan ekip, Puerto Williams'da 7 günlük bir karantinaya girdikten sonra uçakla King George Adası gidecek. King George Adası'na ulaştıklarında, bir haftalık gemi yolculuğu ile Antarktika'daki Türk Araştırma Kampı'nın bulunduğu Horseshoe Adası’na ulaşacaklar.

Türkiye'den yola çıkan 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, arabaları, ağaçları, çimleri, çiçekleri son kez Puerto Williams görecekler. Modern dünyanın son yerleşim yeri olan Puerto Williams, "Fin del Mundo" yani dünyanın sonu olarak tanıtılıyor.

EKİP BİR ÇOK ALANDA ARAŞTIRMA YAPACAK

Türkiye, kutuplarda başta iklim değişikliği olmak üzere bir çok farklı alanda araştırmalar yapıyor. 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi de, başta yer bilimleri ve canlı bilimleri olmak üzere 14 farklı alanda araştırmalar yapacak. Araştırmalar, jeolojik gözlemler, LiDAR, GPR ve ortofoto ile buzul gözlemleri, Küresel Konumlandırma Sistemi (GNSS) ile deniz seviyesi/buzul değişiminin izlenmesi, kıyı çizgisinin belirlenmesi ve hassas konum verilerinin test edilmesi, astronomi, zooplankton, deniz canlıları, bakteriler ve biyoçeşitlilik üzerine gerçekleştirilecek.

Ayrıca ekip, geçen yıllarda kıtada kurulan 3 GNSS istasyonunun ve bir meteorolojik gözlem istasyonunun da bakım işlemlerini yapacak.

ÇALIŞMALARIYLA TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜ ARTTIRACAKLAR

Türkiye, kıtada sürdürdüğü araştırmalar ile öncelikle iklim değişikliği, uzaydan okyanusa, topraktan atmosfere kadar birçok farklı bilimsel alanda veriler üretiyor. Yaklaşık 5 yıldır düzenlenen seferler sonucunda, 86'dan fazla güncel yayın, 10 üzerinde tez ve kitap çalışması ortaya çıktı.

Antarktika Antlaşması Sistemi'nde Türkiye'nin danışman ülke statüsü kazanabilmesi için her yıl düzenli olarak düzenlenen bilim seferleri ve yapılan bilimsel çalışmaların uluslarası dergilerde yayınlanması çok önemli. Yapılan çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak içeriklerin, Türkiye'nin uluslararası görünürlüğünü artırması bekleniyor.