Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, "ülkeyi çöküşten kurtaracak bir yol haritası" için ulusal düzeyde ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Sendika, ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krize çözüm bulmak için geçen ay başlattığı "Tunus'u Kurtarma Girişimi" platformuna destek veren oluşumlarla ilk toplantısını başkent Tunus'ta düzenledi.

Ulusal Hukukçular Derneği, Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu ve Tunus İnsan Hakları Birliği temsilcilerinin katıldığı toplantıda Tebubi, "Ülkeyi çöküşten kurtaracak yol haritası için ulusal çözümler gerekli. Bugün, sağlık ve eğitim gibi birçok sektör dahil olmak üzere ülkedeki diğer kurumların çöküşünün önüne geçmek için ulusal çapta ortak hareket etmeliyiz. Tunus, son 12 yıldır tehlikeli dönüm noktalarından geçiyor. Bugün bu krizlere çözüm bulmak için diyalog masasında buluşmamız gerekiyor." dedi.

Tunus'u Kurtarma Girişimi olarak, ülkenin içinden geçtiği zor durumu değerlendirerek nasıl bir yol haritası çizileceğine karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Tebubi, "ulusal egemenlik" için ortak mücadele etme çağrısı yaptı.

Ulusal Hukukçular Derneği Başkanı Hatem Mazio ise ülkede yaşanan çöküşü engellemek için siyasi, ekonomik ve sosyal vizyonun olmadığı bir ortamda son çare olarak Tunus'u Kurtarma Girişimi'ni kurduklarını söyledi.

Başarısız deneyimlerin Tunus'u yorduğunu vurgulayan Mazio, "Başarılı ve iyi işleyen bir metodolojiye sahip olması için girişime destek bekliyoruz. Girişim olarak tarihi bir sorumluluk alıyoruz." diye konuştu.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in 13 Aralık 2021’de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılmıştı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in 25 Temmuz 2021'deki kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.