Tunus’ta muhaliflerin çatı oluşumu Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Ahmed Necib eş-Şabi, siyasilerin askeri mahkemelerde yargılanmasının ordunun tarafsızlığına ve yüksek itibarına zarar vereceğini söyledi.

Ulusal Kurtuluş Cephesi, başkent Tunus'ta "25 Temmuz sonrası Askeri Yargı ve Siyaset" başlıklı bir konferans düzenledi.

Cumhurbaşkanı Kays Said’in Meclisi feshetmesinin yolunu açan 25 Temmuz 2021 olağanüstü kararlarına atfen yapılan konferansta konuşan Şabi, "Tunus Ulusal Ordusu'na ait tankın Meclis kapısını kapatması ve özgürce seçilmiş temsilcilerin görevlerine devam etmelerini engellemesi halkı rahatsız etti." dedi.

Tankların Meclise giden yolları kapatmasını ardından askerin siyasi hayata müdahalesini hissetmediklerini belirten Şabi, "Fakat askeri yargı, Tunus'ta özgürlükleri baskı altına almak için sivillere ve siyasilere karşı her gün kullanılıyor. Siyasilerin ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması ordunun tarafsızlığına ve yüksek itibarına zarar veriyor." ifadelerini kullandı.

Konferansa görüntülü mesaj gönderen eski Cumhurbaşkanı Muhsin el-Merzuki ise "Zorbalığın kalıntılarına karşı savaş halindeyiz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı yaptığı dönem içerisinde sivil veya askeri mahkemelerde kimseye karşı dava açmadığına dikkati çeken Merzuki, "Said, Tunuslular için bir tehlike kaynağı. Tunus iktidarı meşruiyetini kazanana kadar barışçıl eylemlere devam edeceğiz." diye konuştu.

- Askeri Mahkeme 5 eski milletvekiline çeşitli cezalar vermişti

Tunus'taki Askeri Mahkeme, 20 Ocak’ta basında "havaalanı olayı" olarak bilinen davada yargılanan 5 eski milletvekili hakkında çeşitli hapis cezaları vermişti.

Yargılanan 5 eski milletvekilinin avukatı İnas el-Harras; Meclisteki Onur Koalisyonu Başkanı Seyfeddin el-Mahluf'a 1 yıl 2 ay, aynı bloktan avukat Mehdi Zagruba'ya 11 ay hapis ile meslekten men cezası, milletvekili Nidal Suudi'ye 7 ay, Mahir Zeyd ve Muhammed Affas'a ise 5'er ay hapis cezası verildiğini duyurmuştu.

- Havaalanı olayı

Tunus Havalimanı'nda Mart 2021'de yaşanan olayda güvenlik görevlilerinin, hakkında yurt dışına çıkış yasağı olmayan ve yasal herhangi bir engeli bulunmayan bir kadının ülke dışına çıkışına "keyfi" şekilde engel olduğu belirtilmişti.

O sırada havalimanında bulunan Onur Koalisyonu Başkanı Mahluf ve beraberindeki milletvekilleri duruma müdahale ederek kadının hakkını savunduklarını açıklamıştı.

Havalimanındaki bu anlaşmazlığın ardından, Tunus'un devrik Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali döneminde uygulanan "terör şüphesi bulunanların ülke dışına çıkışının engellenmesini" öngören bir prosedürün yürürlükte olduğu ortaya çıkmıştı.

Terörle ilişkili olduğu gerekçesi ile Tunus Askeri Mahkemesi tarafından "havalimanı olayına" ilişkin soruşturma başlatılmış; Mahluf ve yardımcısı Nidal Suudi tutuklu, diğer milletvekillerinin ise tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Mahluf ile Suudi, yaklaşık 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra 17 Ocak 2022'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

- Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.

Said'in 13 Aralık 2021’de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022’de Anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapıldı.

Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden oldu.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.