Tunus Devlet Başkanı Kays Said, dün devlet gazetesinde duyurduğu olağanüstü halin (OHAL) 18 Şubat'a kadar uzatılmasına karar verdi. Aawsat haber ajansı Tunus'un, 2015 yılında bir grup cumhurbaşkanlığı muhafızını ölümüne yol açan saldırıdan bu yana olağanüstü hali sürdürdüğünü bildirdi.

Cumhurbaşkanı bu adımı,Tunus Temyiz Mahkemesi Sözcüsü Habib et-Tahani'nin ilk derece hukuk mahkemesi savcısının önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beş adayın davalarının devamına izin verdiğini duyurması üzerine attı. Liberal Anayasa Partisi Genel Başkanı Abil Moussa, eski Tunus valisi Ömer Mansour, mevcut Demokrat Parti lideri Mohamed Abu, Fahri Lig başkanı Seyfetin Malouf ve Ennada partisi lideri Abdelfe Tah Moro, 2019 seçimlerinde sosyal medyada yasadışı propaganda yapmakla suçlandı. Tahani, kovuşturmanın, Sayıştay'ın 2019 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin bir hukuk meselesi olduğunu söylediği bir rapora dayandığını söyledi.

Tunus Hukuk Mahkemesi Asliye Hukuk Mahkemesi İletişim Ofisi tarafından daha önce yapılan bir açıklamada, 2019 cumhurbaşkanlığı seçimi adayları hakkında soruşturma ve çalışmanın tamamlandığı duyuruldu. Ardından 5 Ocak'ta kayıtlara göre 19 aday seçim sürecinde çeşitli suçlara karıştı. 19 adayla ilgili karar, Başsavcılık'ın seçim suçu teşkil edebilecek davranışlarda bulunmakla suçlanan adayların dosyalarını Tunus Asliye Hukuk Savcılığı'na teslim etmesinin ardından geldi.

Seçimlerde suç ihlal yaptığı iddia edilenlerin isimlerinin yer aldığı genişletilmiş listede de şu isimler yer aldı:

Nabil al-Karvi, Yusuf Shahid, Abdulkerim Zubeydi, Rashid Ghannouchi, Rabia bin Amara, Selim al-Riyahi, Ahmed al-Safi Said, Hammadi al-Jabali, Hamma al-Hamami, Selma al-Lumi, Mohammed Al-S Nuri, al-Munsef al-Merzuki, Naci Celul, al-Hashimi al-Hamidi, İlyas Fahfah, Mehdi Juma, Menji al-Rahavi, Lutfi al-Marayihi ve Said al-Aidi.

Adı geçen isimler siyasi ifade yasağını kırmak, sosyal medyada yasa dışı propaganda yapmak ve propaganda sonrası etkinlikler düzenlemekle suçlandı. Daha sonra mahkeme, 19 isimden 5'i hakkında yargılamanın devamına karar verdi ve kalan sanıklar hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Gözlemciler, tüm iddiaların temelde aynı olması nedeniyle davada beş ismin hariç tutulmasının şüphe uyandıracağı görüşündeydi. İnsan hakları örgütleri, Tunus Cumhurbaşkanı'ndan, özellikle avukatlar Muhammed Abbu, Seyfettin Mahluf ve Abir Musa'dan gelen sert eleştirileri gerekçe göstererek, yargının Cumhurbaşkanı Kays Said’in talimatlarına ve siyasi tercihlerine karşı çıkanlara baskı uygulamak üzere kullanılmasına yönelik endişelerini dile getirdiler.