Tunus’ta Ulusal Kurtuluş Cephesi, Cumhurbaşkanı Kays Said'e muhalif olan tüm partilerin, 10 Aralık'ta başkent Tunus'ta gösteri düzenleyeceğini açıkladı.

Emel Partisi Siyasi Komite Başkanı ve Ulusal Kurtuluş Cephesi kurucusu Ahmed Necib eş-Şabbi, Cephe'nin Facebook sayfasında yayımlanan videoda konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şabbi, Cumhurbaşkanı Kays Said'e karşı çıkan farklı muhalif partilerin 10 Aralık Cumartesi günü başkent Tunus'ta "defol" sloganıyla sokağa ineceğini ve Habib Burgiba Caddesi'nde toplanacağını belirtti.

Tunus'un kuzeybatısındaki Kaf şehrinde toplantı haklarının engellendiğini ifade eden Şabbi, bu durumun, özgürlüklerin varlığından bahseden ancak bunu yerine getirmeyen iktidarın çifte söylemi olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Tunus'ta muhaliflerin bir araya gelmeye başladığına dikkati çeken Şabbi, "Ortak bir zemin bulma arayışındalar. Sloganlarda, sorunların tespitinde ve hedeflerde buluştuklarında, meydanlarda da buluşacaklar." ifadelerini kullandı.

Tunuslu yetkililer, Ulusal Kurtuluş Cephesinin Kaf şehrinde toplantı haklarının engellendiği iddialarına ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.

Şabbi öncülüğünde 31 Mayıs’ta kurulan Ulusal Kurtuluş Cephesine ülkenin önde gelen partilerinden Nahda Hareketi, Tunus'un Kalbi Partisi, Onur Koalisyonu, Tunus İrade Hareketi ve Emel Partisinin yanı sıra Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi ile bağımsız siyasetçiler destek veriyor.

Tunus'taki siyasi kriz

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in 25 Temmuz 2021'de açıkladığı olağanüstü kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

Meclisin çalışmalarını donduran ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldıran Said, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendine bağladı.

Cumhurbaşkanı Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de Anayasa değişikliği referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılacağını duyurmuştu.

Tunus'ta bazı kesimler, Said'in kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.