Cumhurbaşkanı darbesi gerçekleşen Tunus’ta siyasilere yönelik baskı devam ediyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, kamu güvenliği için ciddi tehdit oluşturdukları konusunda bilgilerin bulunduğu 2 şahsın ev hapsine alındığı ve şahıslardan birinin yargıya intikal etmiş olan terör dosyasında isminin geçtiği bildirildi.

Ev hapsi kararının, OHAL yasası ile kamu güvenliğini ve düzenini korumak için kişilerin ev hapsine alınmasına izin veren 26 Ocak 1978 tarihli Nizamnamenin beşinci bölümüne binaen alındığı açıklandı.

Şahısların kimlikleri hakkında bakanlıktan bilgi verilmezken, yerel basında şahısların Bilhasan en-Nakkaş ile Hişam Kannu olduğu bilgisi yer aldı.

Kannu'nun, Devrimi Koruma Ulusal Birliği (LNPR) Yönetim Kurulu eski üyesi olduğu ve Nahda Hareketi ile Kerame (Onur) Koalisyonuna yakınlığıyla bilindiği, Nakkaş'ın da LNPR yetkililerinden olduğu belirtildi.

İçişleri Bakanlığı Aralık 2021'de de Nahda Hareketi Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Nureddin el-Bahiri ile eski bakanlık yetkilisi Fethi el-Beledi hakkında "terör şüphelisi" olarak ev hapsi kararı verildiğini açıklamıştı.

CUMHURBAŞKANI DARBESİ

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

22 Eylül’de yeni kararnameler yayınlayarak yetkilerini genişleten Said yürütme organını da tamamen kendisine bağladı.

Said'in aldığı bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

KAYS SAİD’E MUHALİF İSİMLER MAHKEMEYE SEVK EDİLDİ

Kays Said’e muhalif isimler seçim ihlalleri bahanesiyle mahkemeye sevk edildi.

Aralarında Nahda Hareketi lideri Gannuşi, eski Cumhurbaşkanı Merzuki, Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi, eski Başbakanlardan İlyas el-Fahfah, Yusuf Şahid, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali'nin de bulunduğu 19 kişinin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla mahkemeye sevk edildi.