Tunus'ta "Darbe Karşıtı Vatandaşlar Girişimi"nden açlık grevlerine baskı yapılmaması uyarısı yaptı.

Darbe Karşıtı Vatandaşlar Girişimi'nin Facebook hesabından yapılan yazılı açıklamada, pazar gününden bu yana sivil giyimli güvenlik güçleri ile grevin yapıldığı meydanda polis ekip otolarının bulunmaya başladığı kaydedildi.

Açıklamada, grev ve destekçilerine yönelik herhangi bir kısıtlama yapılmaması, grevcilerin ve grev merkezindekilerin hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesi uyarısı yapıldı.

Uluslararası ve yerel insan hakları örgütlerine de kısıtlamalar ile hak ihlallerine dönüşebilecek durumları takip etme çağrısında bulunuldu.

CUMHURBAŞKANI SAİD'İN KARARLARINI PROTESTO İÇİN BAŞLATILAN AÇLIK GREVİ

"Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi", 23 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Tunus'ta aralarında milletvekillerinin de bulunduğu bir grubun, "Cumhurbaşkanı Said’in 25 Temmuz olağanüstü kararlarını, muhalif sesleri bastırmasını, otokrasiyi" gerekçe göstererek açlık grevine başladıklarını duyurmuştu.

Eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki de "muhaliflerin sesinin bastırılması ve gösterilerin engellenmesini protesto etmek" için sembolik olarak açlık grevine katıldığını belirtmişti.

Darbeye Karşı Vatandaşlar Girişimi'nin Tunus devriminin patlak vermesinin 11. yıl dönümü münasebetiyle 17 Aralık'ta süresiz oturma eylemi yapma çağrısı üzerine başkent Tunus'un merkezindeki gösteride, "Anayasa'ya karşı darbeye" son verilmesi talep edilmişti.

Güvenlik güçleri, protestocuların Habib Burgiba Caddesi'ne çadır kurmalarını engellemiş, göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu.