Tunus'un ana muhalefet koalisyonu, Pazar günü yapılan ikinci tur ankette Tunusluların yalnızca yüzde 11,3'ünün oy kullanmasının ardından Başkan Kais Saied'e karşı birleşik bir cephe çağrısında bulundu.

Ulusal Kurtuluş Cephesi başkanı Ahmed Necib eş-Şabi gazetecilere verdiği demeçte, "Tunuslu seçmenlerin neredeyse yüzde 90'ı bu tiyatro oyununu görmezden geldi ve sürece dahil olmayı reddetti. Siyasi grupları ve sivil toplumu, Kais Saied'in gidişi ve erken cumhurbaşkanlığı seçimleri şeklinde değişim için el ele vermeye çağırıyorum." dedi.

2022 Aralık ayındaki ilk tur oylamadaki az bir katılımın ardından, Pazar günkü ikinci tur oylamaya da zayıf katılım gerçekleşti. Seçimlerim, Arap Baharı ayaklanmalarının doğduğu yerde 2021'de dramatik bir şekilde iktidarı ele geçirmesinden bu yana yasama meclisinin yetkilerini elinden alan ve kendisine geniş kapsamlı yetkiler veren Saied'e bir başka darbe olduğu belirtiliyor.

25 Temmuz 2021'de Cumhurbaşkanı Said hükümeti görevden aldı ve parlamentoyu dondurarak onu feshedip yeni bir anayasayı yürürlüğe koydu - ona neredeyse sınırsız yetkiler verdi ve bu durum herkesimden büyük tepki aldı.

Nahdha partisinin de dahil olduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi, düşük katılımın Saied'in projesinin "toplam başarısızlığını" ortaya koyduğunu ve yeni parlamentoyu tanımayacağını açıkladı.