MSB, son iki günde Irak'ın kuzeyinde Pençe Şimşek ve Pençe Yıldırım Operasyonları ile 13 PKK'lı teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

PENÇE OPERASYONLARI

Pençe Operasyonları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) PKK'ya karşı başlattığı sınır ötesi harekât olan Kararlılık Harekâtı'nın devamı olan operasyonlardır.

TSK, 28 Mayıs 2019'da Pençe Operasyonu'nun başlatıldığı duyuruldu. Operasyonun başladığı gece Şekif Dağı, Lolan Suyu çevresi ve Şehit Derviş Tepesi Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı savaş uçakları tarafından vuruldu, akabinde Şekif Dağı ve Şehit Derviş Tepesi'ne Türk komandoları tarafından hava indirme yapıldı.

13 Temmuz 2019'da Pençe-2 Operasyonu başlatıldı. Güvenlik uzmanları Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu operasyon ile Kuzey Irak'a yerleştiğini, "kalıcı üs" kurmaya başladığını belirtti.

Pençe-3 Operasyonu'nda diğer operasyonlardan farklı olarak Irak'ın kuzeydoğusunda bulunan bölgelere değil, kuzeybatısında bulunan Sinat-Haftanin bölgesine girilmiştir. Operasyon boyunca PKK'nın 6 kampının hedef alınacağı belirtilmiştir.

Pençe-3 Operasyonu'nun ikinci gününde 15 PKK'lı militan öldürüldü.2 Eylül 2019'da Türkiye'nin "kırmızı bültenle" aradığı "Kawa Garzan" kod adlı Nedim Karakulak, bir hava harekâtı ile öldürüldü.13 Eylül'de Haftanin'e bağlı Hales Dağı kontrol altına alındı. 18 Eylül'de Milli Savunma Bakanlığı toplam 417 PKK'lının öldürüldüğünü duyurdu.

Pençe Operasyonu, Pençe-2 Operasyonu, Pençe-3 Operasyonu ve Pençe-Kaplan Operasyonu olarak dört aşamada devam ediyor. Pençe-Kartal Operasyonu ile Mahmur'un ve Sincar'ın da bölgelerine operasyonlar düzenleniyor.

Operasyonlar süresince TSK, Kuzey Irak'ta Hakurk, Sinat-Haftanin bölgelerine askeri üs kurarak ilerlemekte ve bölgeye yerleşmektedir.Türk yapımı balistik füze olan Bora da ve ATAK helikopterei ilk kez bu operasyonlar süresinde kullanıldı.

Pençe operasyonları sırasında PKK’nın üst yönetiminde yer alan ve TSK’nın değişik katagorilerde aradığı "Botan" kod adlı Hacı Kurhan, "Kendal" kod adlı Metin Akgün, "Pelşin Tolhildan" kod adlı Gülüzar Tural, "Dr. Jiyan Garzan" kod adlı Saliha Kaytar, "Kawa Garzan" kod adlı Nedim Karakulak ve "Berivan Sarya" kod adlı Galya Bekir TSK tarafından öldürüldü.