Etiyopya hükümetinin 2 yıllık savaşın ardından barış anlaşması imzaladığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF), ülkenin kuzeyindeki Tigray topraklarında halen binlerce Eritre askerinin ve Amharalı milisin olduğunu ileri sürdü.

TPLF Sözcüsü Getachew Reda yaptığı açıklamada, Etiyopya ordusunun yabancı güçlerin Tigray'dan çekildiğine ilişkin açıklamalarının tam olarak gerçeği yansıtmadığını belirterek, barış anlaşmasına rağmen bu birliklerin hâlâ bölgedeki varlığını sürdürdüğünü iddia etti.

Reda, "Etiyopya ordusundan olmayan güçlerin bölgeden çekildiğine ilişkin takdire şayan işaretler olsa da hâlâ Tigray'da binlerce Eritre ve Amhara gücü mevcut bulunuyor." dedi.

Geçen hafta bölgedeki yerel sakinler, Eritre güçlerinin Shire ve Aksum gibi şehirlerden konvoylar halinde ayrılmaya başladığını belirtmişti.

Barış anlaşması maddelerinin uygulamaya geçip geçmediğini takip eden Afrika Birliği komitesi henüz konuya ilişkin açıklama yapmadı.

2 Kasım 2022'deki anlaşma gereğince, bölgedeki tüm güvenliği Etiyopya ordusunun alması, TPLF'ye karşı savaşan Amhara milisleri ve Eritre güçlerinin bölgeden çekilmesi gerekiyor.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Güvenlik Danışmanı Redwan Hüseyin, TPLF'nin ağır silahlarını bırakması sonrası meclisin TPLF'yi çok yakında terör örgütü listesinden çıkaracağını duyurmuştu.