Rus siyaset uzmanı İvan Preobrajenskiy, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’yu örnek alarak Kırım’ın yasa dışı ilhakını tanımaya hazır olduğunu ileri sürdü.

İvan Preobrajenskiy, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Rusya’nın bir baskısı olmadan da Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanıyabileceğini ileri sürdü.

PUTİN, DİKTATÖRLERİN ZAYIFLIĞINI KULLANIYOR

Kırım Haber Ajansı’nda yer alan habere göre Rus uzman, “Lukaşenko’nun örneği bize, Kremlin’e bağımlı hale gelen Sovyet sonrası liderlerin, Kırım’ın ilhakını tanıma teklifini kendi girişimleriyle de gerçekleşebileceğini gösteriyor. Rusya’nın hiçbir şart ileri sürmesine gerek yok” ifadelerini kullandı.

Preobrajenskiy, Moskova’nın Kırım’ın ilhakını tanımalarını sağlamak için diktatörlerin zayıf yönünü kullandığını hatırlatarak, “Lukaşenko’nun Kırım’ı Rusya’nın bir parçası olarak tanıması hem siyasi hem de ekonomik olarak Rusya’nın onu cumhurbaşkanı olarak tanımasına bağlıydı” dedi.

SIRADA BEŞŞAR ESED VAR

Suriye rejim lideri Beşşar Esed’i da örnek veren uzman, “Rusya, Esed’i cumhurbaşkanı olarak tanıdığı sürece o bu konumda kalmaya devam ediyor. Bu demek oluyor ki, Moskova, Suriye’den Kırım’ın ilhakını tanımasını isteyebilir” ifadelerini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, 2019 yılında Alman basınına verdiği bir demeçte, Kırım'ın Rusya tarafından ele geçirilmesini ilhak olarak görmediklerini söylemişti.

RUSYA LİDERLİĞİNİN AKLINA VE AHLAKINA İNANDIK

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle'e konuşan Tokayev, “Kırım'da olanları ilhak olarak tanımlamıyoruz. Ne olduysa o oldu. İlhak, Kırım'la ilintili kullanılabilmesi için oldukça ağır bir kelime” dedi.

Tokayev, Ukrayna'da yaşanan ve Kırım'ın söz konusu ülkeden ayrılması ile sonuçlanan olayların Kazakistan hükümetini korkutup korkutmadığı sorusu karşısındaysa, bunların kendilerinde korkuya neden olmadığını açıklamıştı.

Kazakistan lideri, "Söylediğim gibi Rusya Federasyonu ile bütünüyle güvene ve iyi komşuluk ilişkilerine dayalı ilişkilerimiz var. Rusya liderliğinin aklına ve ahlakına başından beri inandık" diye devam etti.