Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kazakistan'da bir haftadır devam eden olayları görüşmek üzere toplandı.

Görüşmede söz alan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Bir darbe girişimi atlattık. Teröristler başkenti ele geçirmek istediler, ama KGAÖ'ye ait uçaklar gelince vazgeçtiler" dedi.

Ülkesindeki şiddet olaylarının tek bir merkezden koordine edildiğini ve önceden hazırlandığını öne süren Tokayev, sivillere karşı savaş açmadıkları ve açmayacakları vurgusunu yaptı.

KGAÖ'NÜN GÖREVİ YAKINDA SONA ERECEK

Kazak lider, Kazakistan'da düzenin sağlandığını ancak "teröristlere karşı operasyonların devam edeceğini" vurgularken, ülkede sürdürülen terörle mücadele operasyonu ile KGAÖ barış gücü misyonunun yakında sona ereceğini belirtti.

Kazakistan'ın batısında 2 Ocak'ta sıvılaştırılmış petrol gazına (LPG) yapılan zamlar ve ülkedeki sosyo-ekonomik durumun kötüleştiği gerekçesiyle başlatılan protesto gösterileri, ülkenin diğer kesimlerine yayıldı. Gösterilerde güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşandı.

Özellikle ülkenin güneyindeki Almatı kentinde polis araçlarını ateşe veren ve devlet binalarına giren protestoculara, güvenlik güçleri ses bombasıyla müdahale etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

ASKER İYARDIM TALEBİNDE BULUNDU

Protestoların yayılması sonucu ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Göstericilerin kamu binalarını işgal etmesi ve silah kullanması sonucu Nur Sultan yönetimi, güvenlik güçlerine operasyon talimatı verdi.

Bu kapsamda Tokayev, Rusya, Belarus, Kırgızistan, Ermenistan ve Tacikista'dan oluşan Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) askeri yardım talebinde bulundu.

164 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ, 8 BİN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, protestolara katılanların tespit edilmesi ve yakalanması için yürütülen çalışmalar sırasında toplam 7 bin 939 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Kazakistan Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı son verilere göre ise olayların başladığı günden bu yana 103'ü Almatı kentinde olmak üzere toplam 164 kişi hayatını kaybetti.