Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TBMM) aldığı son karar, katılım bankası kullanan vatandaşları sevindirdi. Asgari ücret seviyesinde (4 bin 250 TL) ve altında geliri olan katılım bankası müşterilerinin gelirlerinden borç tahsilatı yapılmayacağı açıklandı.

TKBB üyesi bankalar için geçerli olacak karara göre, geliri asgari ücret seviyesinde veya daha altında olan vatandaşların maaşları ve aldıkları sosyal yardımlar borç tahsilatının dışında bırakıldı.

Açıklamada, katılım bankacılığının her zaman insan ve aile odaklı bir yaklaşımı prensip edindiği belirtilirken, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirliğin, finansal rakamların ötesinde tutulduğu vurgulandı.

Aylık geliri asgari ücret veya daha altında olan borçluların TKBB üyesi banka hesaplarına yatan ücret veya maaşlar haczedilmeyecek ve teminat altına alınmayacağı kararlaştırıldı.

Borcu olan banka müşterilerinin hesabına yatan sosyal yardımlar da haczedilmeyecek, teminat altına alınmayacak ve borçların tahsilatında kullanılmayacak.

Karar, Türkiye Katılım Bankaları Birliği üyesi olan Albaraka Türk Katılım Bankası, Türkiye Emlak Katılım Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım Bankası ve Ziraat Katılım Bankası yetkililerine bildirilerek yürürlüğe girdi.

KATILIM BANKACILIĞININ HEDEFİ, DAHA YAŞANABİLİR BİR DÜNYA

Duyurunun yapıldığı açıklamada TKBB Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturan ve aynı zamanda Vakıf Katılım Genel Müdürlüğü yapan İkram Göktaş'ın da görüşlerine yer verildi.

Göktaş, katılım bankacılığının yola güçlü bir şekilde devam edebilmesinin tek yolunun, içinde bulundukları toplumun ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu belirtti.

Katılım bankacılığının öneminin ilerleyen yıllarda tüm dünyada daha iyi anlaşılacağının vurgulandığı açıklamada, katılım bankacılığı sisteminin bugüne kadar ortaya çıkan tüm ekonomik krizleri başarıyla atlattığına dikkat çekildi.