The Economist'te yayımlanan analizde, Türkiye'nin Afrika ülkelerinde ekonomik alanda artan ilişkileri ele alındı. Haberde yer alan 'Osmanlı Gücü' ifadeleri dikkat çekti.

Londra merkezli The Economist dergisi, Türkiye’nin son yıllarda Afrika kıtasında artan faaliyetlerine odaklandı.

AFRİKA’DA AYAK BASILMADIK YER BIRAKMADILAR

İş dünyası kategorisinde "Osmanlı Gücü" başlığıyla girilen haberde, “Türkiye'nin inşaat sektörü uluslararası bir ağır sıklettir” ifadeleri yer aldı.

İnşaat sektöründe Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’den çok daha önde olduğu belirtilirken, Türk firmalarının son dönemde Kuzey Afrika’da ayak basılmadık yer bırakmadıkları kaydedildi.

Haberde, “Dünyanın en büyük 250 müteahhidinden 40'ı Türk, sadece Çin ve Amerika'nın arkasında. Birçoğunun uzun zamandır kuzey Afrika'da büyük bir ayak izi var" ifadeleri kullanıldı.

BÖLGE HALKINA DA İSTİHDAM SAĞLANIYOR

Türk şirketlerinin Çinli rakiplerinden daha hızlı koşma ve yüksek kalite sunma eğiliminde olduğu belirtilirken, “Sadece geçen yıl, Türk inşaatçıların Sahra altı Afrika'da üstlendiği projelerin değeri 5 milyar dolar ya da yurt dışındaki tüm Türk inşaat projelerinin %17'siydi. Orta Doğu (%13) ve yalnızca eski Sovyetler Birliği ülkelerinden sonra ikinci sırada” denildi.

Öte yandan Türk firmalarının artık kıtanın güneyinde de çeşitli faaliyetler yürüttüğüne dikkat çekildi.

Afrika hükümetleriyle iş birliği yapan Türklerin, rakiplerinden farklı olarak bölge halkına da istihdam sağladığı belirtildi.