Suriye'nin kuzeyinde Barış Pınarı Harekatı bölgesinde halk, terörden uzak Kurban Bayramı'na girmeye hazırlanırken ülke dışındakilere ilçenin kalkınması için geri dönmeleri çağrısı yaptı.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) gerçekleştirdiği Barış Pınarı Harekatı'yla YPG/PKK'lı teröristlerden temizlenen Tel Abyad'da halk, güven ortamında 3. Kurban Bayramı'na hazırlanıyor.

Tel Abyad ilçesindeki pazarlarda, geçen bayramlara nispeten daha fazla hareketlilik yaşanıyor. Halk, hasat mevsimi beklendiği gibi iyi geçmese de bayram alışverişi dolayısıyla çarşı ve pazarlara akın ediyor.

- "Bayramın tadını çıkartmaya çalışıyorum"

Barış Pınarı Harekatı'yla Tel Abyad'ın terörden temizlenmesinin ardından ilçeye geri dönen Ahmet Hasan, AA muhabirine, bayram alışverişi yaparak çocuklarına bayramın havasını yaşatmaya çalıştığını söyledi.

Terör örgütü YPG/PKK işgali nedeniyle memleketinden 5 yıl uzak kaldığını söyleyen Hasan, memleket hasretini pazarda alışveriş yaparak gidermeye çalıştığını dile getirdi.

Hasan, "Biraz pahalılık var. Ona rağmen pazarlar hareketli ve kalabalık. Çocuklarıma elbise ve tatlı alıyorum. Bayram havasını yaşatmaya çalışıyoruz." dedi.

SMO'nun sokak ve caddelerde güvenlik önlemlerini artırdığını ifade eden Hasan, "Pazarlar bu bayram, önceki bayramlara kıyasla daha kalabalık." diye konuştu.

Hasan, Tel Abyad ilçesinin terörden arınmasıyla yaşanabilir hale geldiğini belirterek, burada evlerini terk etmek zorunda kalanlara ilçeye geri dönmeleri için çağrı yaptı.

- "Terörden uzak üçüncü özgür bayramımız"

Barış Pınarı Harekatı'nın ardından ilçeye geri dönenlerden Rami Dehiş, kız çocuklarına elbise, takı, ayakkabı ve aksesuar aldığını söyledi.

Dehiş, "Mutluyum. Terörden uzak üçüncü özgür bayramımız. Ben geri döndüm. Yerinden edilenlere 'Ülkenize geri dönün' diyorum. Memleket sadece bölge halkının bileğiyle kalkınır." diye konuştu.

Hasat mevsimi beklendiği gibi iyi geçmese de çocuklarına elbise, evine de bayram tatlısı aldığını söyleyen Muhammed Ojan da "Bölgede yaşayan vatandaşın alım gücü hasada göre değişiyor. Bu mevsim beklendiği gibi geçmedi. Ona rağmen pazardayız. Bayramlık alıyoruz." dedi.

- "İstihdam fırsatıyla vatandaşın yükünü hafifletmeye çalışıyoruz"

Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hac Abdullah, Ukrayna savaşı ve küresel afetlerden dolayı temel yaşam ürünlerindeki pahalılığı meclisin oluşturduğu istihdam fırsatlarıyla yenmeye çalıştıklarını söyledi.

Hac Abdullah, "Tekstil fabrikasında, lokanta ve markette, meclisin beton ve mıcır sahasında ihtiyaç sahibi yüzlerce aileye istihdam sağladık. İstihdam fırsatıyla vatandaşın yükünü hafifletmeye çalışıyoruz." dedi.

Hac Abdullah, Tel Abyad'da yeni istihdamlar oluşturmak için yeni projeler üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

En yakın zamanda Suriye halkının, Esed rejimi ve bölücü terör örgütü YPG/PKK'dan kurtulmasını dileyen Hac Abdullah, Suriye halkının ve İslam dünyasının bayramını kutladı.