Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Çubarov, Rusya’nın hedeflerinden birinin Kırım’da yaşayan Kırım Tatarlarının sayısını önemli ölçüde azaltmak olduğunu vurguladı.

Rusya Federasyonu, uluslararası hukuku görmezden gelerek, işgal altında tuttuğu Kırım’da 15 Ekim-14 Kasım 2021 tarihleri arasında sözde nüfus sayımı düzenliyor. KTMM Başkanı Refat Çubarov, işgalci devletin nüfus sayımı sonucunda gerçek rakam yerine amacına uygun olan rakamları açıklayacağını belirterek şunları söyledi:

ÇUBAROV: İŞGALCİLERİN ÜÇ ANA AMACI VE GÖREVİ VAR!

İşgalcilerin üç ana görevleri var. Birinci görev, yarımadadaki Kırım’ın yerli halkı ve etnik Ukraynalıların sayısını önemli ölçüde azaltmaktır. Kırım Tatarlarını işgal edilen yarımadanın dışına itme çabaları bu görev kapsamına giriyor.”

Ayrıca işgalcilerin Kırım Tatarları ve Ukraynalıların ana dilleri konusunda da manipülasyonlar yapacağını dile getiren Çubarov, “Kırım Tatar ve etnik Ukraynalıların çoğunun güya ana dili olarak Rusçayı seçtiğini gösteren verileri açıklayacaklar. Yani ilk görevleri; Kırım Tatarlarının ve Ukraynalıların sayısının az olduğunu ve onların ‘Rus dünyasına’ çok başarılı bir şekilde entegre olduğunu göstermektir” dedi.

İşgalcilerin ikinci görevinin ise, yarımadada işledikleri savaş suçlarından birini; yani nüfusun etnik ve demografik yapısının yapay olarak değiştirilme suçunu gizlemek olduğunu vurgulayan Çubarov şu ifadeleri kullandı:

İkinci görevleri; nüfus sayımı sırasında işgalden sonra Kırım’a yerleştirilen Rus vatandaşlarının gerçek sayısını gizlemektir. Uzmanların verilerine göre, 7 yıl içinde Kırım’a yerleştirilen Rus vatandaşlarının sayısı yaklaşık bir milyon kişi. Demografik yapısının yapay olarak değiştirilmesi savaş suçu olduğu için Rusya Federasyonu yarımadaya yerleşen vatandaşlarının sayısını en az iki kat düşük gösterecek.”

Bunun dışında işgalcilerin Kırım’ın yasa dışı işgalini meşrulaştırmak istediğini belirten Çubarov, “Moskova için işgal altındaki topraklarda nüfus sayımı yapılması gerçeği, Kırım’ın Rusya Federasyonu’na üyeliğinin kaçınılmazlığının bir göstergesidir. Bu da, Ukrayna devletinin egemenliğinin bulanıklaştırılması demek.” dedi.

RUSYA KIRIM’DA SÖZDE NÜFUS SAYIMI DÜZENLİYOR

Rusya’da 15 Ekim-14 Kasım 2021 tarihleri arasında genel nüfus sayımı düzenlenmeye başladı. Genel nüfus sayımı çerçevesinde işgalci devlet Rusya, Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nda da nüfus sayımı gerçekleştiriyor. Daha önce Ukrayna, Avrupa Birliği, ABD ve Birleşik Krallık, işgalci devletin Kırım’da sözde nüfus sayımı düzenlemesini kınadı.