Filipinler'in güneyinde yaşayan Moro Müslümanlarının geleceğini etkileyecek Bangsamoro Organik Yasası (BOL) referandumunda gayri resmi sonuçlara göre ‘evet’ oyu çıktı.

Bu sonuç doğrultusunda Filipinler güneyindeki Mindanao eyaletinin bazı bölgeleri ile çevresindeki adalar, Müslüman Mindanao Bangsamoro Özerk Bölgesi (BARMM) bünyesine dâhil olacak.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin temmuz sonunda imzaladığı Bangsamoro Müslümanlarına kapsamlı özerklik sağlayan yasa, bölge Müslümanlarının hukuki ve ekonomik kazanımlarının artırılmasını öngörüyor.

Yeni düzenlemeyle Bangsamoro Özerk Hükümeti kurulacak. Bangsamoro Özerk Bölgesi'nin başkenti Cotabato şehri olacak.

Bölgede dini özgürlükler konusunda bağımsız olarak şeri hükümlerin uygulanacağı mahkemeler açılabilecek.

Filipinler'de yaşayan Moro Müslümanları 16. yüzyılın ilk çeyreğinden bu yana kolonyalizm ve emperyalizme direniyor.

16. yüzyılda İspanyol/Portekizli misyonerlerin hedefi haline gelen çoğunluğu Müslüman olan bölge, İspanya kralı II. Filip onuruna “Filipinler” olarak isimlendirilmişti.

Filipinler’in kuzeyinin Hristiyanlaştırılmasına karşılık güneydeki Mindanao adasındaki Müslümanlar yüzyıllar boyu kimliklerini korudular.

Kanları ve canları pahasına kimliklerini ve bölgelerini korumaya çalışan Moro Müslümanları, özerklik mücadelesinde tarihi bir dönem yaşıyor.