Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan artık Cemal Kaşıkçı konusundan bahsetmemesini istedi.

Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında gerçekleştirilmesi beklenen görüşme öncesinde karşılıklı talepler iletildi.

Söz konusu haberde, Selman’ın Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin düzenlediği etkinlik çıkışında Şubat ayında Riyad’ı ziyaret edeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Suudi Arabistan'ın İstanbul’daki Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı'dan bahsetmeme sözü istediği iddia edildi.

RESMİ BİR AÇIKLAMA GELMEDİ

Erdoğan'ın söz konusu ziyaretine ilişkin Suudi Arabistan makamları tarafından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Konuya ilişkin yapılan diplomatik çalışmalara aşina olan kaynaklar, Erdoğan ile Suudi veliaht prensinin birkaç haftadır görüşmeyi planladıklarını söyledi.

Wall Street Journal'in konuyla ilgili yayınladığı analizde, ikili arasında gerçekleşmesi planlanan olası bir görüşmenin, uzun süredir bozuk olan ilişkilerin düzeltilmesi için bir fırsat olabileceği belirtildi.

Yaklaşık bir yıldır yürürlükte olan Türk mallarına yönelik resmi olmayan Suudi boykotunun da kaldırılması gündemde olacağı düşünülüyor.

KAŞIKÇI HABERLERİNE KISITLAMA TALEBİ

Gazetenin iddiasına göre ayrıca, bölge yetkilileri, Prens Selman'ın, Erdoğan'dan Kaşıkçı'nın ölümünden bir daha asla bahsetmeyeceğine ve Türk medyasının konuyu derinlemesine araştırmaktan vazgeçmesine dair bir söz istediğini söyledi.

Kaşıkçı'nın öldürülmesini takip eden haftalarda, Türk medyası, resmi Suudi anlatısını baltalayan ve veliaht prense yönelik yoğun uluslararası eleştirilere yol açarak son dönemdeki en büyük diplomatik krizine yol açan ayrıntıları ortaya çıkarmıştı.

Suudi Arabistan'daki gizli bir dava, 2019'da sekiz alt düzey yetkilinin mahkum edilmesiyle sonuçlandı. Türk tarafından devam eden davada ise çok az ilerleme kaydedildi.

CEMAL KAŞIKÇI CİNAYETİ

Suudi Arabistan hükûmetine muhalif konumdaki Suudi gazeteci ve köşe yazarı Cemal Kaşıkçı 2 Ekim 2018'de, Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki başkonsolosluğunda, Suudi Arabistan hükûmeti ajanları tarafından düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.