Suudi Arabistan dün (Pazartesi) günü, krallığın ekonomisini petrolden uzaklaştırma çabalarının bir parçası olarak, Riyad'da sonunda yılda 180 milyon yolcu alabilecek yeni bir havaalanı planladıklarını duyurdu.

Resmi Suudi Basın Ajansı'na (SPA) göre, havalimanına 86 yaşındaki Kral Selman'ın adı verilecek ve oğlu, 37 yaşındaki fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından duyurulacak.

Proje, 2030 yılına kadar 120 milyon ve 2050 yılına kadar 185 milyon yolcuyu ağırlamak amacıyla 57 kilometre kareyi kapsayacak şekilde tasarlandığı bildirildi.

SBA haberde, "Havalimanı projesi, Suudi Arabistan'ın Riyad'ı dünyanın en büyük on şehir ekonomisinden biri haline getirme ve Riyad nüfusunun 2030 yılına kadar 15-20 milyona çıkmasını destekleme vizyonuyla uyumludur." denildi.

Suudi Arabistan uzun zamandır dini hacılar için bir destinasyon olmuştur, ancak şimdi kendisini daha geniş bir turist yelpazesine tanıtmaya çalışmakta. Krallık bazı sosyal reformları hayata geçirdi ve bildirildiğine göre tatil yerlerinde alkole izin vermeyi planlıyor.

Kızıldeniz Kalkınma Projesi kapsamında on iki yeni otel önümüzdeki yıl açılacak ve 500 milyar dolarlık Neom megakenti'nde bir kayak merkezi için de planlar yer aldığı bildiriliyor.

Suudi Arabistan, bugün 0,5 milyon ton olan hava kargo yükünü 2030 yılına kadar 4,5 milyon tona çıkarmayı umuyor ve ayrıca Katar ve BAE'de devlet taşıyıcıları ile rekabet edecek yeni bir devlet havayolu olan RIA'nın planlarını duyurdu.

Krallığın en işlek uluslararası havalimanı şu anda, hac ve umre ziyaretlerini gerçekleştiren milyonlarca Müslüman için "Mekke'ye Giriş Kapısı" olduğunu ilan eden Kızıldeniz kıyı kenti Cidde'de bulunuyor.

Ancak yetkililer son yıllarda Suudi Arabistan'ın merkezindeki Riyad'ı BAE'deki iş ve turizm merkezi Dubai'ye rakip olarak konumlandırmaya çalıştı.