Krallık, Pakistan Başbakanı İmran Han'ın 2018 seçimlerinden sonra ziyaret ettiği ilk yabancı ülke olmasına rağmen, Riyad geçen yıl İslamabad'la ilişkilerde gönülsüz görünüyordu.

Petrol zengini ülke son yıllarda milyarlarca dolarlık yardım ve kredi ile Pakistan'ı desteklerken gözlemciler; Krallığın, Suudi petrolünün önemli bir ithalatçısı olan Hindistan'ı üzmemeye çalıştığını belirtiyor.

Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman ve üç günlük bir ziyaret için Cuma günü Riyad’a gelen Başbakan İmran Han, "işbirliğini genişletmenin ve yoğunlaştırmanın önemini" vurguladıkları bir görüşme gerçekleştirdi.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı, her iki ülkeden yetkililerin batıdaki Cidde kentinde suç ve suçlulara muamele ile ilgili iki anlaşma imzaladığını bildirdi.

İki ülke enerji, altyapı, ulaşım, su ve iletişim projelerinin finansmanının yanı sıra uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadele konusunda iki ayrı mutabakat zaptı üzerinde anlaştı.

İki ülke, ayrıca bir Yüksek Koordinasyon Konseyi kurma konusunda da anlaştı.

Sonuncusu Aralık 2019'da olmak üzere altı kez bu ülkeyi ziyaret eden İmran Khan, gezisi sırasında Riyad ile bağlarını geliştirmenin yanı sıra ve Suudi Arabistan'da çalışan yaklaşık 2,5 milyon Pakistanlının şartlarını iyileştirmeye odaklanacak.

Geçen yıl Krallık, nakit sıkıntısı çeken Pakistan'dan 3 milyar dolarlık bir kredinin 1 milyar dolarlık kısmını istemişti. Eylül ayında AFP'ye konuşan diplomatik bir kaynak, İslamabad'da süresi dolan birkaç milyar dolarlık petrol kredisi tesisinin de yenilenmediğini söyledi.

Bu gelişmelerden önce Pakistan, Yemen'deki Husilere karşı Suudi liderliğindeki ‘sorunlu’ askeri harekatı desteklemek için kara birlikleri gönderme çağrılarını reddetmişti.

Çeviri: Engin Dinç