Uygur alimin kızlarının Middle East Eye'a verdiği demeçte, Suudi Arabistan'da suçlama olmadan gözaltına alınan babalarının, hapis ve işkenceyle karşı karşıya kalabileceği Çin'e, "birkaç gün içinde" gönderilebileceği ifade edildi.

Hemdullah Abduweli olarak da bilinen Aimadoula Waili, Suudi Arbistan’da Çin'e sınır dışı edilme riskiyle karşı karşıya olan iki Uygur’dan biri.

Alim, resmi ikametgahı olduğu Türkiye'den 2020 yılında bir yıllık vize ile Suudi Arabistan'a Mekke'ye hac ziyareti için gitmişti.

Ancak Waili, Riyad'daki Çin konsolosluğunun sınır dışı edilmesini talep ettiği iddia edildikten sonra saklandı.

Çin hükümeti, Doğu Türkistan’da bir milyondan fazla Uygur ve diğer Müslüman azınlıkları gözaltına almak ve toplumu bazılarının "soykırım" olarak nitelendirdiği suistimallere maruz bırakmakla suçlanıyor. Çin, taciz iddialarını reddediyor.

Bir Uygur'un evinden diğerine taşınan Waili, havaalanına gitmenin otomatik olarak sınır dışı edilmesine yol açacağından korkarak, kendisini güvende tutmak için Suudi Arabistan'daki bir Uygur ağına güveniyordu.

Ancak sonunda Kasım 2020'de yetkililer tarafından yakalandı ve ücretsiz olarak tutulduğu Cidde'deki maksimum güvenlikli hapishaneye götürüldü.

MEE'ye konuşan Waili'nin kızı Nurin Hemdullah ve kız kardeşi, bir Suudi yargı yetkilisinin geçen hafta babalarını gördüğünü ve ona "birkaç gün içinde" Çin'e sınır dışı edilmek için "zihinsel olarak hazır" olmasını söylediğini ifade etti.

Suudi Arabistan'ın iki Uygur'u ne zaman sınır dışı edeceği belirsizliğini koruyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çin konusunda kıdemli araştırmacısı Maya Wang da Uygur alimin ailesiyle görüştü ve Suudi Arabistan'ı sınır dışı etmeyi durdurmaya çağırdı.