Irak, yaşadığı enerji krizinin çözüme kavuşması için Suudi Arabistan ile anlaştı.

Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman ile Irak Bakanlar Konseyi Genel Sekreteri Hamid el-Gazi'nin katılımıyla imzalanan mutabakat zaptıyla Irak’ın yaşadığı enerji krizinin çözülmesi bekleniyor.

Elektrik bağlantısı mutabakatının Suudi Arabistan-Irak İkili İş Forumu faaliyetleri kapsamında imzalandığı bildirildi.

Suudi Bakan Selman, yapılacak olan şebekelerin birbirine bağlanma işleminin elektrik ticareti ve bölgesel pazar inşasını güçlendireceğini ifade etti.

Hamid el-Gazi ise yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile elektrik bağlantısının Irak'ın elektrik ihtiyacını karşılayacağını belirtirken, çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını ümit ettiğini bildirdi.

Irak, 19 ila 21 bin megavat arasında elektrik enerjisi üretirken, ülkenin gerçek ihtiyacı 30 bin megavatı aşıyor. Enerji eksikliği Irak'ta sıkça elektrik kesintilerine yol açarken, bu durum Irak halkı tarafından da protesto ediliyor.

Suudi Arabistan, büyük bir elektrik enerjisi eksikliğiyle boğuşan Irak'tan önce aralarında Mısır'ın da bulunduğu bölge ülkeleriyle elektrik bağlantısı anlaşması imzalamıştı.